logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Pritisak Haga na svedoke odbrane

BEOGRAD - Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić optužio je juče Tužilaštvo Haškog tribunala da vrši pritisak na svedoke odbrane u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, javlja Tanjug.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su „poslednjih dana učestali pritisci, posebno na LJubišu Petkovića, Jovu Ostojića i Miroslava Vukovića“ i dodao da se traže „oni koji bi bili iskorišćeni kao lažni svedoci“ u postupku protiv Šešelja.

On je najavio da će svi ovi ljudi u ponedeljak overiti svoje izjave u sudu i da će to biti dokumentacija koju će Šešelj koristiti na suđenju u Haškom tribunalu, koji ga tereti da je podsticao zločine protiv čovečnosti, za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Vučić je kazao i da će se sam Šešelj ovakvim pritiscima žestoko usprotiviti i o tome govoriti na Statusnoj konferenciji, u utorak 23. oktobra.

On je ocenio da se Tužilaštvo Haškog tribunala „divljački ponaša“, jer kršeći pravilnik tog suda pokušava da vrši pritisak na ljude koji mogu da budu svedoci odbrane da bi ih iskoristilo kao svedoke Tužilaštva.

Vučić je naglasio da haško tužilaštvo nema nikakva prava niti sme da razgovara sa ljudima koji su potencijalni svedoci odbrane.

Prema njegovim rečima, Šešeljeva supruga Jadranka će u najkraćem mogućem roku podići tužbu protiv novinara Dejana Anastasijevića i beogradskog nedeljnika Vreme, dodajući da „oni koji se služe lažima moraju da idu u zatvor ili da odgovaraju za klevetu“.

Vučić je dodao da je cilj kleveta da se destabilizuje Šešeljeva porodica pred početak njegovog suđenja lideru radikala, „ne bi li ponovo, po nalogu Tužilaštva, bila doneta odluka da supruga i porodica nemaju pravo da posećuju Šešelja“.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-22-10-2007/pritisak-haga-na-svedoke-odbrane