Glas Javnosti

JEZIVO: Švercovali pitone i bou ispod sedišta autobusa na Horgošu

Hronika
Autor: Glas javnosti

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš 27. aprila 2024. godine, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja tri jedinke zaštićenih vrsta zmija i jedne zaštićene kornjače, saopštila je Uprava carina, pojašnjavajući da su reptili bili skriveni ispod - sedišta autobusa.

„Slučaj je otkriven kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao autobus, koji je saobraćao na relaciji Nemačka-Grčka. Mada su i putnici i vozači rekli da sa sobom nose samo lični prtljag, carinici su tokom kontrole ispod zadnjeg reda sedišta najpre pronašli kutiju od stiropora, sa tri platnene vreće u kojima su se nalazili reptili“, navodi se u saopštenju.

Potom je iznad sedišta, kako se objašnjava – u boksu za ručni prtljag, pronađen i terarijum sa jednom živom kornjačom.


„Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrđeno je da se radi o životinjama koje su na listi vrsta zaštićenih CITES Konvencijom. Reč je o dve jedinke Zelenog aborelnog pitona ‘Morelia virdisa’, jednom primerku Smaragdne aborelne boe ’Corallus caninus’ i jednom primerku Ruske kornjače ‘Testudo horsfieldii“, pojašnjavaju u Upravi carina.

Krijumčarene životinje su, dodaje se – odmah predate Graničnoj veterinarskoj inspekciji radi zbrinjavanja u ZOO vrtu Palić.

„Jedan od vozača, koji se izjasnio da je zmije preuzeo kao pošiljku, kao i jedan od putnika koji se javio kao vlasnik kornjače, predati u dalju nadležnosti policije i tužilaštva“, naveli su u Upravi carina.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR