logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Odmor u dvorcu Dunđerskih

Vojvođanske ravnice, site i dremljive, i u toku jeseni okupe brojne turiste koji žele da bar na trenutak dotaknu stare đermove, vide salaše i sretnu po koji stari fijaker. Romantične duše najviše uživaju u prizorima starih zdanja, kao što je dvorac Dunđerskih, čije prekrasne parkove u ovo doba godine već polako pokriva požutelo lišće.

Velelepni posed, smešten u neposrednoj okolini Bečeja pod novim imenom hotel „Fantast“, i dalje nosi duh starih vremena i tajne graditelja, veleposednika Bogdana Dunđerskog. Legende o njegovom životu, porodici i bogatstvu danas uglavnom prepričavaju kustosi koji se trude da, uz obilazak imanja, na što bolji način dočaraju glamur starog dvorca.

Grofovska porodica Dunđerski s početka 19. veka iz Hercegovine nastanila se u tada austrougarsku Vojvodinu. Bogdan Dunđerski bio je, bez sumnje, najzanimljivija ličnost, za razliku od ostalih koji su bili nastanjeni u Novom Sadu. Veći deo života proveo je na svom imanju kod Bečeja. Tamo je pre jednog veka, sledeći svoje snove, sagradio dvorac koji je odslikavao svu moć i bogatstvo. Nikada se nije ženio, a kako se i danas prepričava, imao je tri velike ljubavi, žene, konje i vino.[ antrfile ]

Na imanju koje se nekada prostiralo na 2.600 jutara zemlje prema njegovoj zamisli između 1919. i 1923 nikla je građevina, a inspiracija je potekla iz velike ljubavi prema Mari Dinjacki, nevenčanoj ženi. Godinama je vodila imanje dok je Bogdan bio odsutan. Iako je bila mlađa, umrla je pre njega, a Bogdan je dočekao osmu deceniju života. Kako nije imao zakonite potomke, želeo je da posle njegove smrti dvorac postane poljoprivredna akademija namenjena siromašnim studentima.

Danas su u ovom zdanju ostali autentični samo zidovi od veštačkog mermera, kao i vrata i prozori, dok je ostatak raskoši nestao u posleratnom periodu, tačnije nakon oslobođenja 1945. godine. Hotel je pre nekoliko godina renoviran i uređen. Ima tri zvezdice i podeljen je na tri smeštajne celine. Pored dvorca, tu su mali kaštel i depadans, koji zajedno imaju dva apartmana i 27 soba. Smeštaj, u zavisnosti od toga da li se turisti odluče za noćenje u dvorcu ili kaštelu i depadansu, sa doručkom za jednu osobu košta od 1.700 do 2.500, dok je cena punog pansiona između 2.700 i 3.500 dinara. Moguće je uplatiti i samo dnevni boravak, a to zadovoljstvo košta od 1.400 do 2.200 dinara.

U podrumu dvorca, nekadašnjem vinskom podrumu, smešten je danas restoran. Meni je raznovrstan, sa specijalitetima vojvođanske kuhinje, a svakog petka i subote mogu se čuti zvuci vojvođanskih tamburaša do kasno u noć.

Hotel okružuju veliki park, u njemu se prostiru uređene staze za šetnju, a centralni deo zauzima nekadašnji bazen Bogdana Dunđerskog, koji od njegove smrti nije obnavljan. Park nudi i druge sadržaje, igralište za decu, dva teniska terena, kao i nojarnik u kome trenutno borave samo jedan mužjak i jedna ženka.

Više od polovine nekadašnjeg imanja Dunđerskog zauzimala je ergela, koja je pre rata brojala oko 1.400 rasnih konja. Danas se u njoj nalazi oko 80 grla u šest konjušnica, a postoji i staza za trening galopera. Iz ove ergele potekla su mnoga čuvena grla, a najpoznatiji od njih je svakako Fantast, koji je osvojio tripl-krunu za vreme Kraljevine Jugoslavije, a po ovom pastuvu trkaču je hotel dobio ime.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-22-10-2007/odmor-u-dvorcu-dundjerskih