logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

A možda se neko i predomisli

BEOGRAD - Vladajuća koalicija trenutno nema potrebnu većinu za izglasavanje Predloga budžeta za 2010. godinu, jer će za ovaj dokument glasati 125 poslanika!

Budžet trenutno podržavaju poslanici ZES, G17 plus, koalicije oko SPS, samostalni poslanik Jovan Damjanović, lider BDSS Esad Džudžević i predsednik SLPS Bajram Omeragić, dok je protiv njega opozicija, uključujući i LDP, ali i članovi vladajuće većine SVM. Lider DHSS Vladan Batić još čeka potvrdu o tome da li su njegovi amandmani usvojeni, posle čega će doneti odluku, kao i lider PZDD Riza Halimi.[ antrfile ]

Šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor i juče je za Glas javnosti ponovio da amandman te stranke nije prihvaćen i da njegova stranka neće podržati budžet ukoliko se to ne desi.
- Ništa novo se nije desilo. Svi su još na istim pozicijama i mi od svog zahteva ne odustajemo - kategoričan je Pastor.

Vladajuće većina ovog puta ne može da računa ni na podršku LDP Čedomira Jovanovića. Prema rečima Zorana Ostojića, člana Predsedništva LDP, ta stranka je protiv budžeta.
- Protiv smo budžeta jer on pokazuje nesposobnost vlade da počne da menja Srbiju i krene u suštinske reforme. Budžetu zameramo i nedostatak međugeneracijske pravde, jer trećina ukupnih budžetskih prihoda ide u Fond PIO. Budžet je i protivustavan kad su u pitanju pare za Vojvodinu, na šta ukazuje i SVM - ističe Ostojić.

Lider PZDD Riza Halimi kaže da još nema zvaničan stav.
- Neke stvari bi trebalo da se poprave u vezi s Koordinacionim telom za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Od toga će zavisiti moj stav - kaže Halimi, dok su Esad Džudžević i Bajram Omeragić rekli da će podržati budžet jer je prihvaćen amandman o sredstvima za Fond nacionalnih manjina, odnosno odobren turski kredit za izgradnju infrastrukture u okolini Tutina.

Potpredsednik LSV Bojan Kostreš nada se dogovoru.
- Ima još vremena do dana za glasanje, nadam se da će SVM popustiti i da će se naći neko rešenje. Nekoliko puta smo postavljali isto pitanje koje sada postavljaju SVM i LDP, ali nas oni tada nisu podržali - podseća Kostreš.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/politika/glas-javnosti-17-12-2009/mozda-se-neko-i-predomisli