logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Direktori bez diplome

BEOGRAD - Direktor „Jat ervejza“ Srđan Radovanović na mesto izvršnog direktora zaduženog za finansije postavio je Petra Damnjanovića, a na mesto direktora Direkcije za informacione i komunikacione tehnologije Aleksandra Dovijanića, obojicu sa srednjom stručnom spremom! Zbog, navodnog, kršenja Zakona o radu protiv čelnika „Jata“ poslata je prijava Republičkom inspektoratu rada, gde su nam potvrdili da su je dobili pre dva dana. Oni su nam rekli da će u što kraćem roku poslati inspektore na teren kako bi se utvrdilo činjenično stanje.[ antrfile ]

U prijavi koja je poslata piše još da Damnjanović ima srednju ekonomsku školu, a da je za navedeno mesto prema Pravilniku o radu i Pravilniku o sistematizaciji predviđen 7. stepen stručne spreme. Damnjanoviću je dodeljena plata u iznosu od 220.779 dinara, što je kako stoji u prijavi, u suprotnosti sa odlukom Vlade o platama u javnim preduzećima. Za Dovijanića se, sa druge strane, ne navodi koja je srednja škola u pitanju i kolika je plata.

Kako Glas javnosti saznaje, Damnjanović je bio tema i prethodne sednice Upravnog odbora, na kojoj su se pojedini članovi pobunili zbog postavljenja „srednjoškolca“ na direktorsko mesto. Oni su tada predložili da se ta tačka stavi van snage. Našlo se kompromisno rešenje da se stvar odloži dok se ne čuje stav direktora.

Do biografije Damnjanovića koji je predstavljen UO došao je i Glas javnosti. U delu koji se odnosi na obrazovanje stoji Fakultet organizacionih nauka, ali se ne navodi da li je završen, već da je „studirao uz rad“ od 1978. do 1986. godine. Zatim se ističe da je bio dobrovoljni vatrogasac, aktivan u Mladim istraživačima Srbije i na širenju rotari pokreta u zemlji“.

Damnjanović kaže za Glas da ne vidi ništa sporno u njegovom postavljenju i da je sve bilo transparentno.
- Postavljen sam na mesto člana izvršnog odbora direktora, a za to postoji uredna dokumentacija. I tu ne vidim nikakav problem. Ubeđen sam da je sve urađeno po propisima - kaže on. Na konkretno pitanje da li ima srednju stručnu spremu ili ne, Damnjanović je rekao:

- Ako me pitate da li imam diplomu fakulteta, moj odgovor je da nemam.
Kurir je pokušao da stupi u kontakt i sa Dovijanićem, ali kako su nam rekli nije bio u kabinetu.   


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-10-12-2009/direktori-bez-diplome