logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Špric pun pitanja

BEOGRAD - Pulmolog dr Dragana Jovanović, bivša gradska sekretarka za zdravstvo, upozorila je da su kao prioritetne grupe za vakcinaciju protiv svinjskog gripa u Srbiji označeni deca i trudnice, bez obzira na to što je proizvođač „Novartis“ naveo da vakcina nije ispitana na deci mlađoj od četiri godine i budućim majkama. S druge strane, domaći epidemiolozi nemaju ništa protiv vakcine i tvrde da je potpuno bezbedna.[ antrfile ]
- Ne želim da moja izjava bude zloupotrebljena. Želim samo da, bez ikakve političke pozadine, postavim pitanje zašto naši eminentni stručnjaci preporučuju vakcinisanje dece starije od šest meseci i trudnica kada na veb-sajtu „Novartisa“ jasno piše da vakcinu ne smeju da prime zdrava deca mlađa od četiri godine, ali ni buduće majke, jer na njima nisu rađena nikakva ispitivanja - kaže za Glas dr Dragana Jovanović.

Ona, međutim, nije jedina koja skreće pažnju na nedovoljnu ispitanost vakcina protiv novog gripa. U Češkoj deca neće biti vakcinisana sve dok njihovi lekari ne obave testove, dok poljska ministarka zdravlja Eva Kopač odbija da kupi vakcinu protiv virusa H1N1 dok se ne završe klinička ispitivanja i uveri u njenu bezbednost. Poljski ombudsman Januš Kohanovski čak je zapretio ministarki da će danas podneti krivičnu prijavu protiv nje ako ne ugovori nabavku vakcine bar za rizične grupe.
- Nemamo rezultate kliničkih ispitivanja, detaljan sastav leka, podatke o štetnim posledicama. Vakcine su sada u četvrtoj fazi veoma kratkog ispitivanja i još nemamo podatke. Takođe, bilo je i malo uzoraka - jedna vrsta vakcine je ispitana na samo 160 dobrovoljaca od 20 do 60 godina, a druga vrsta na njih 600 od 18 do 60 godina. Svi ispitanici su bili zdravi. To po meni nije dovoljno. Isto tako, oko milijardu ljudi svake godine oboli od sezonskog gripa, a milion ih umre, i to traje dugo vremena. Da li je iko igde proglasio pandemiju zbog toga? A obični sezonski grip je mnogo opasniji od svinjskog, posledice su veoma ozbiljne i nekad smrtonosne - objasnila je ministarka Kopač.

Ona je postavila pitanje i šta je dužnost ministra zdravlja - dobrobit naroda ili korist farmaceutskih kompanija. „Ako je vakcina tako bezbedna, zašto onda farmaceutske kuće neće da je puste na slobodno tržište i preuzmu odgovornost za njeno dejstvo“, upitala je poljska ministarka zdravlja.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-16-11-2009/spric-pun-pitanja