logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Tajkuni opet profitiraju

BEOGRAD - Novi program Vlade Srbije za subvencionisanje stambenih kredita zvanično treba da pokrene stanogradnju i prateće industrije a kako saznaje Glas ovaj program je u stvari namenjen finansijerima stranaka na vlasti koji zbog krize ne mogu da prodaju više stotina ranije izgrađenih stanova, smatra ekonomista Aleksandar Stevanović.

- Programi stambenih kredita koje naša država subvencioniše su potpuna glupost, jer je sada cena stanova toliko pala da građani koji podignu komercijalni kredit za kupovinu stana plaćaju otprilike isti iznos kao i oni koji su ga prošle godine kupili po visokoj ceni uz pomoć subvencionisanog kredita - objašnjava Stevanović u izjavi za Glas javnosti.
On kaže i da je građanima koji ostvaruju pravo na subvencionisani kredit, na kraju svejedno da li će kupiti stari stan koji po kvadratu košta 1.200 evra bez subvencije, ili novi stan uz pomoć takvog kredita, ali po ceni od 1.800 evra. Stevanović smatra i da su najnoviji dotirani krediti kao i oni iz ranijih godina loši za građane koji ne ispunjavaju uslove za subvenciju jer svaki put kada država odobri sredstva za ovakve kredite cena kvadratnog metra počne da raste.

- Posledica subvencionisanih kredita je nerealan rast cene stanova na tržištu kakav smo imali prošle godine. Novim programom vlada omogućava tajkunima da stanove koje nisu prodali u tom periodu sada prodaju po tadašnjim cenama - kaže Stevanović.

Profesor ekonomije Danijel Cvijetićanin takođe smatra da je najnoviji program vlade, prevara kojom se finansira posebna grupa privrednika.

- Profit će ostvariti pojedinci koji nisu uspeli da prodaju stanove po prošlogodišnjim paprenim cenama. NJihovu zaradu platićemo svi mi, odnosno svi poreski obveznici - kaže Cvijetićanin za Glas i dodaje da takvi državni programi nemaju veze sa ekonomijom slobodnog tržišta koju zagovaraju vlastodršci i da bi država morala da bude ravnopravna prema svim poreskim obveznicima.
Novim kreditima biće napunjeni Džepovi stranačkih finansijera. Političari će ih poput priče o besplatnim akcijama i „Fijatovim“ investicijama koristiti u izbornoj kampanji, a postoji mogućnost i da njihovi korisnici dožive i neprijatnosti ukoliko međubankarska kamata „euribor“ za koju se vezuju počne da raste.
[ antrfile ]
Prema pisanju internet portala „Kamatica.com“ na nivou ukupnog perioda otplate, u ovom trenutku novi subvencioni krediti u pogledu visine kamatne stope su nešto povoljniji od programa koji je bio aktuelan do kraja 2008. godine.
- Taj odnos bi mogao da se promeni u narednim godinama na štetu korisnika novih subvencionisanih kredita, piše na ovom internet sajtu. Oni podsećaju da je kod prethodnog programa subvencionisanja bila predviđena kamatna stopa euribor plus 3,6 odsto, dok je kod aktuelnog programa taj odnos euribor plus 4,9 odsto.
- Pošto će monetarna politika evropskih zemalja morati da pređe u mnogo restiktivniju kada ove države izađu iz recesije, to će usloviti i rast euribora. U trećem kvartalu prošle godine euribor je bio oko 5 odsto, a danas je oko 1 procenat. Ukoliko bi ova kamatna stopa došla na raniji nivo, to bi u konačnoj formuli za kamatnu stopu na subvencionisane stambene kredite dovelo do neverovatnih 9,9 odsto, što bi u najpovoljnijem slučaju po korisnika kredita uticalo da se ukupna cena stambenog kredita izjednači sa danas aktuelnim nesubvencionisanim kreditima.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/tema/glas-javnosti-22-10-2009/tajkuni-opet-profitiraju