logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Nisu Srbi, već Grci

BEOGRAD - Anarhistička grupa „Crni Ilija“, koja je preuzela odgovornost za prekjučerašnji napad na grčku ambasadu u Beogradu, uopšte ne postoji, a najverovatnije iza napada se kriju grčki anarhisti koji u Srbiji borave kao studenti ili turisti, dok su njihove srpske kolege u njihovo ime poslali saopštenje za medije, tvrdi dobro obavešteni izvor našeg lista. Kako kaže, kompletnu akciju zapravo izveli su Grci, a srpski anarhisti su samo bili njihova logistička podrška.[ antrfile ]
Napad na Grčku ambasadu dogodio se u noći između ponedeljka i utorka, kada su petorica mladića, u centru Beograda, u Francuskoj ulici 33, prišla zgradi i bacila dva „Molotovljeva koktela“, koja su izazvala manji požar, a zatim pobegla. Jedna grupa je sela u taksi, dok se druga udaljila pešice prema gradu. Kao povod za napad u saopštenju terorističke grupe „Crni Ilija“ stoji zahtev da se idol grčkih anarhista Todoris Iliopulos, koji 47 dana štrajkuje glađu u grčkom zatvoru, pusti na slobodu.
Danas u Srbiji, prema izvorima iz anarhističkih krugova, postoji desetak grupa čiji broj aktivnih članova varira, a povremeno se u akcije uključuju i simpatizeri. Zanimljivo je da niko ne zna pravi broj članova. Oni ističu da najtešnju saradnju sa anarhistima iz regiona imaju upravo sa Grcima.
- Cilj ove akcije je bio skretanje pažnje grčkih anarhista na sebe. Ovakav napad nije bilo moguće izvesti bez dobre pripreme i osmatranja ambasade, gde je praćeno obezbeđenje i sama zgrada najmanje desetak dana, gde je neko sedeo u okolnim kafićima i pomno sve beležio. Zabrinjavajuće je da je izostala reakcija obezbeđenja ambasade prilikom napada na zgradu, ali i saradnja grčke i srpske policije u dostavljanju obaveštenja o anarhistima u svojim zemljama - kaže Božidar Spasić, bivši obaveštajac.
Prema njegovim rečima, anarhisti u Grčkoj su toliko ojačali da osim političkog krila imaju i ekonomsko koje se bavi otmicama grčkih tajkuna, biznismena i napadima na banke, i tako pribavljaju ogroman novac koji koriste za finansiranje napada. Zbog toga ih svrstavaju u rang sa najopasnijim terorističkim organizacijama, poput ETA, IRA.
- Anarhisti nikada u svojim akcijama ne prave veliku štetu, ali zato dobiju ogromnu medijsku pažnju. Posle ove akcije videćete dugi period neće biti novih akcija u Srbiji i Beogradu, ali se ne isključuje dalje delovanje u Francuskoj i Nemačkoj, gde anarhizam posebno jača - naglašava Spasić.    


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/hronika/glas-javnosti-27-08-2009/nisu-srbi-vec-grci