logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Kina guši Ameriku

PEKING - Centralna banka Kine ponovila je prekjuče apel da američki dolar mora biti zamenjen, kad je reč o ulozi globalne svetske valute. Kina je odlučna u diversifikovanju svojih deviznih rezervi, koje su po poslednjim podacima najveće na svetu, i iznose oko dva biliona dolara.[ antrfile ]
- Da bi se izbegle inherentne slabosti korišćenja stranih valuta u rezervama, postoji potreba da se stvori međunarodna rezervna valuta koja nije povezana sa suverenim nacijama - kaže se u pregledu 2008. godine koji je prekjuče objavila Centralna banka.
Kineski investitori, najveći inostrani vlasnici obveznica američke državne blagajne, već su smanjili ulog za 4,4 milijarde dolara, pa on sad iznosi oko 763 milijarde.
Ipak, analitičari veruju da Kina neće odustati od dolara u kratkom roku, već ovaj potez Pekinga ocenjuju kao stratešku pripremu terena za preuzimanje liderske pozicije u svetskoj ekonomiji.
Iza odustajanja Kine od kupovine obveznica krije se, pokazalo se, druga taktika. Li Ljanžong, jedan od vodećih kadrova Komunističke partije Kine preporučio je prošle nedelje da bi Kina trebalo da smanji ulaganja u blagajnu SAD i da se preorijentiše na kupovinu zlata i američkih nekretnina. Očigledno je da stratezi KP ne veruju u zvaničnu verziju Obamine administracije, po kojoj je recesija još malo, pa gotova, već se oslanjaju na daleko pesimističnije procene nekih ekonomista, koji predstojeći period porede sa velikom depresijom iz tridesetih. U takvim uslovima, ocenili su Kinezi, uvek je bolje ulagati u nešto konkretno, nego u papire.
Li, šef istraživačkog odeljenja KPK za ekonomiju, najavio je i skori pad američkog dolara, što će sigurno biti jasan signal ostalim državama, kad je reč o odnosu prema kupovini obveznica, zlata i nekretnina.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-28-06-2009/kina-gusi-ameriku