logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Propada kuća kneza Miloša

Kuća knjaza srpskog Miloša Obrenovića, u Gornjoj Crnući, u kojoj je svojevremeno doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka i iz koje je knjaz tokom dve godine prestolovao ondašnjom Srbijom, već godinama propada. Iako je kuća od 1994. godine pod zaštitom države i smatra se spomenikom od izuzetne važnosti, te je kao takva pod ingerncijom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, o njoj se zapravo staraju još samo Desanka Marinković (85), njen sin Dobrivoje(59) i snaha Andrijana(57). I to samo zato što se kuća nalazi u dvorištu njihovog porodičnog domaćinstva.[ antrfile ]
- Vidiš, za nepunih šest godina Srbija bi trebalo da obeleži dva veka od kad je u ovoj kući doneta odluka da se podigne Drugi srpski ustanak... A, sočim će Srbi pred Kodža Miloša, kada mu je kuća u ovakvom stanju, stvarno mi nije jasno. Ko li će biti taj što će da izađe pred narod i priča o velikom Milošu i slavnim vremenima. A mi, Marinkovići, posetioce dočekujemo kako se ko zadesi u kući. Uvedemo ih u Miloševu kuću i ispričamo onoliko koliko znamo, o istoriji, Milošu, ustanku... I za to od opštine Gornji Milanovac dobijamo 4.000 dinara mesečno, ali ni to nije redovno. Koliko je to para, govori i to da nas više košta da poslužimo goste. Jer, kako čoveka da dočekaš, a da ga ne ponudiš bar kafom, rakijom... - priča Desanka koja je, sasvim sigurno, najstariji kustos na Balkanu.
Na mnogim mestima, na krovu Miloševe kuće, šindra je odavno propala, prokišnjava na sve strane, pa i ekponatima preti opasnost od propadanja...
- Pre nekoliko godina dolazili neki i nešto merili i zapisivali, ali se otad više niko od tih nadležnih ne pojavljuje. A kuća u sve gorem stanju. Pa, kada bi bar došli da odnesu ovo što se u kući nalazi...Grehota da to ovako od vlage propada... Ipak, najviše se plašimo da kiša ne napravi neki kuršlus, da se kuća ne zapali. Kolika bi to šteta bila i ko bi onda bio kriv, samo blagi Bog zna - šireći ruke priča baka Desanka.
Na kraju ni baka Desanki, nezvaničnom kustosu, nikako nije jasno kako to da para za popravku Miloševe kuće nema, a ima ih za nekakve tamo, „izopačene“, koji traže neke njihove parade.
- Ili čekaju da ovo sve propadne i da se sruši, pa da država napravi neku još stariju i bolju Miloševu kuću. E, to ne biva - izričita je baka Desanka Marinković.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/ljudi-i-dogadjaji/glas-javnosti-18-06-2009/propada-kuca-kneza-milosa