logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Žele samo ono što im pripada

BEOGRAD - Bivši vlasnici i naslednici hotela „Astorija“ zaposeli su juče ovaj beogradski hotel u znak protesta, jer im imovina oduzeta nacionalizacijom pre 60 godina još nije vraćena.
Tako je Đurđe Ninković, advokat i zamenik Ministra pravde u vladi iz 2001. godine, prošetao kroz prostorije ovog hotela i na simboličan način označio preuzimanje imovine glasno izgovorivši da pripada njegovoj porodici i porodici Savković.
- Danas je hotel prešao natrag u ruke svojih vlasnika. Na ovaj korak smo prinuđeni, jer se od 2000. godine obećava donošenje zakona o denacionalizaciji - rekao je Ninković.
Oduzeto bez rešenja
Prema njegovim rečima zgrada je oduzeta 1948. godine bez valjano sprovedenog postupka i rešenja o nacionalizaciji, bez potvrde o primopredaji nacionalizovanog preduzeća i isplaćene naknade koji je tadašnji Zakon o nacionalizaciji predviđao.
- Govor da denacionalizacija puno košta je skretanje sa teme. „Astoriju“ je država koristila punih 60 godina i sada hoće da je proda na silu pored svojih pravih vlasnika. Mi ne tražimo te pare, već samo da nam se vrati ono što je naše - rekao je Đurđe Ninković i objasnio da je 1. januara 2009. godine prestao da važi bilo kakav pravni osnov za korišćenje zgrade hotela u korist države, jer je postojala zakonska obaveza da se isplati naknada u roku od 50 godina, počev od 1. januara 1959. godine.[ antrfile ]
- Pokrenuli smo i sudske postupke, ali nema razloga da čekamo ishod pošto ova kuća pripada nama - zaključio je Ninković i dodao da će kao vlasnik pokušati da uknjiži hotel.
Žive i rade u hotelu
U svom obraćanju medijima on je pozvao Agenciju za privatizaciju da odmah obustavi postupke prodaje imovine koja je evidentirana po zakonu o prijavljivanju i evidenciji oduzete imovine, a vladu da po hitnom postupku donese uredbu kojom se zabranjuje i obustavlja prodaja te imovine, a nadležne da donesu pravičan zakon o nacionalizaciji.
Porodice bivših vlasnika hotela nastavile su da posle nacionalizacije žive u hotelu, u apartmanu na prvom spratu, gde danas živi Višnja Ninković, a advokat Đurđe Ninković u apartmanu ima svoju advokatsku kancelariju. Aukcijska prodaja Društveno-hotelsko-ugostiteljskog i turističkog preduzeća „Astorija“ zakazana je za petak, 6. mart. Početna cena je 1,2 miliona evra, dok se njegova vrednost procenjuje na pet miliona evra.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-04-03-2009/zele-samo-ono-sto-im-pripada