logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Oplenac pun tartufa

Traženjem i sakupljanjem tartufa, vrste pečurke koja raste ispod zemlje i koja je izuzetno cenjena među svetskim kulinarima jer je, kako tvrde, dokazani afrodizijak koji „iz mrtvih diže onemoćale „. Ovim poslom u Srbiji se bavi tek dvadesetak ljudi, bar tako tvrdi tartufar kojem je Oplenac u Topoli omiljena destinacija za traženje crnih tartufa. Iako tartufari najviše vole anonimnost, prihvatio je razgovor za Glas samo zahvaljujući posredovanju Miladina Gavrilovića, upravnika Kraljeve zadužbine na Oplencu.

- Tartufarenje ti je kao zlatna groznica, samo još mnogo gore! Zlatna groznica vremenom prođe, ali tartufarenje ostaje za ceo život. Jednostavno, uđe neki tartufski đavo u čoveka i bez toga se više ne može. Mene je u ovaj posao uveo neki lekar iz Beograda pre nekoliko godina i od tada mi je tartufarenje postalo smisao života. Ali, da se razumemo, „inficiranje „ tartufarenjem je samo početak, a sve ostalo, pa i tehniku traženja tartufa, čovek mora da razvije sam - kaže mladi tartufar koji Oplenac, ali i druge krajeve u Srbiji gde rastu tartufi, bolje poznaje od 20 hektara očevine koju je nasledio i u koju ulaže zahvaljujući tome što je - uspešan tartufar.

Jedno od prvih pravila u ovom poslu je princip „ da tartufar bude što manje viđen“.

- Najbitnije u ovom našem poslu je da imaš dobrog psa i da dobro poznaješ mesta gde rastu tartufi. Od šest poznatih vrsta tartufa, u našoj zemlji rastu beli i crni. Beli je ređi i mnogo cenjeniji. Nalazi se oko reke Jasenice i Kubišnice, Natalinaca, i raste do veličine od 30 do 40 grama, ali ga je teško pronaći jer je na dubini i od jednog metra. Ređi je, teško ga je naći, pa mu je i cena nekoliko puta veća od cene crnog tartufa koji raste na Staroj planini, Kosmaju, Venčacu... Najbolja mesta su sve hrastove osunčane šume sa krečnjačkom podlogom. Ipak, najbogatije nalazište crnog tartufa je Oplenac, što smo saznali tek pre dve godine. Crni tartufi rastu na dubini od 3 do 10 centimetara, težine su od 10 do 20 grama, imaju jak miris i psi ga mnogo lakše nalaze.[ antrfile ]

Ipak, od posla i ekstrazarade nema ništa ako tartufar nema dobro dresiranog kera.

- Dobro izdresiran pas za traženje tartufa vredi od 1.000 do 10.000 evra, pa i više, ali se retko dešava da neko proda kera. Suština je u tome što svaki vlasnik na poseban način, takoreći šifrovano, obučava svog psa tako da on razume komande samo onoga ko ga je obučavao. S kerom za traženje tartufa se razvija poseban odnos, a za obuku psa je potrebno oko dve godine svakodnevnog rada od desetak sati. Pas kojeg sam obučio i koji trenutno spada u red najboljih tragača za tartufima je kao član porodice. Jede najbolju hranu, živi u kući i nijednog trenutka ga ne ispuštam iz vida. Dešavalo se, bar sam tako čuo, da su nekim tartufarima psi otrovani ili su ukradeni. Taj što je to uradio nema nikavu vajdu, osim što nanosi štetu vlasniku, odnosno, smanjuje konkurenciju. Iz tih razloga, pas je uvek sa mnom jer bez njega nema ni tartufa. Pas kojeg sam ja obučio je rase labrador i oni su među najinteligentnijim psima za traženje tartufa, ali ima i drugih rasa kao što su lagot, pas kojeg su Francuzi stvorili samo za ove potrebe i nemački ptičar koji se pokazao kao veoma uspešan.

Tartufi se smatraju vrhunskim i veoma skupim kulinarskim specijalitetom, posebno u italijanskoj i francuskoj kuhinji, ali se smatraju i izuzetnim afordizijakom.

- Probao sam tartufe, ali nisu, bar po meni, ništa posebno. Mislim, ono! Možda zato što sam mlad i što sam u kondiciji jer sam zajedno sa kerom bukvalno prepešačio sve planine u Srbiji. Ali, ako nekome pomaže u onim stvarima, onda je paprena cena tartufa, ali na svetskom tržištu, opravdana. Dobro plati, brajko moj, pa dobro klati ! I, nemojte misliti da neki tartufar može da nabere ogromne količine ove čudesne gljive. Kada su najbolji dani dnevno se nabere 200-300 grama tartufa koji se čuvaju na poseban način do dolaska otkupljivača što je, takođe, problem za tartufare. U Srbiji postoji samo jedan zvanični otkupljivač i do njega je da li će vam i po kojoj ceni otkupiti ubrane tartufe. Znamo mi tartufari koliko vredi naša roba na svetskom tržištu, na tim aukcijskim prodajama, ali nam je problem kako da dođemo do aukcije - kaže sagovornik koji ne bi da mu ime bude objavljeno. A posebno ne ime njegovog psa.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/ljudi-i-dogadjaji/glas-javnosti-18-11-2008/oplenac-pun-tartufa