Glas Javnosti

Najbolji igrač piklbola zarađuje 2,5 miliona dolara: Želja mu je da zaigra sa Đokovićem

Sport
Autor: Glas javnosti

Kada je postao profesionalni igrač piklbola, Ben Džons jedva je mogao da preživi od tog sporta. Nekoliko godina kasnije, ovaj sportista zarađuje 2,5 miliona dolara godišnje, plus ono što dobije kroz sponzorske ugovore.

Džons (25), trenutno je prvi rangirani igrač Tour Professional Pickleball Association u muškim dublovima i najbolje rangirani igrač u mešovitom dublu. On je na vrhu ove liste poslednje tri godine i osvojio je više od 120 titula i 21 trostruku krunu, više od bilo kog drugog muškog igrača u istoriji piklbola.

Tokom te tri godine, njegova zarada je značajno skočila, jer je najbrže rastući sport u Americi privukao značajna ulaganja privatnog kapitala, bogate vlasnike timova, veće sponzore i medijske poslove koji su ulili kapital u igru. Džons je 2021. godine zaradio 250.000 dolara, rekao je tada za CNBC, što bi značilo da mu je plata od tada porasla deset puta.

U 2018. zaradio je samo oko 50.000 dolara od piklballa, dodaje on. Ta zarada je skoro isključivo dolazila od osvajanja nagrada na nacionalnim turnirima, a ne od godišnje plate.

„Nismo stigli do vrha“, kaže Džons i dodaje: „Mislim da još uvek postoji uzlazni trend.“

Uspon profesionalnog piklbola

U februaru, dve najveće svetske profesionalne lige za piklbol – PPA Tour i Major League Pickleball – spojile su se u jednu organizaciju pod holding kompanijom pod nazivom Unified Pickleball Association. Spajanje je podržano investicijom od 75 miliona dolara od strane privatne investicione kompanije SC Holdings i niza vlasnika timova za piklbol. Godišnje isplate igrača povećale su se za skoro 250% ove godine, u poređenju sa 2023.


U aprilu je UPA najavila da će održati buduće događaje u Indiji, najnaseljenijoj zemlji na svetu – čime najavljuju planiranu međunarodnu ekspanzij i globalnu ambiciju. Uz veću izloženost, isplate igrača bi mogle postati više finansirane sponzorstvima i medijskim ugovorima.

Džons, koji je počeo da igra piklbol sa 17 godina, ima doživotni sponzorski ugovor sa Džulom Piklbol i druge poslove sa Jigsav Health, Pickleball Galaki i Life Time fitness-om. Nejasno je koliko novca zarađuje od tih aranžmana.

Kako Džons koristi svoj novac

Džons kaže da je strastveni investitor – ulaže deo svog novca na berzu, startap investicije i kriptovalute.

„Volim rizični kapital i investiranje i sve stvari koje se tiču upravljanja novcem“, kaže on, dodajući: „Dakle, to je u suštini sve, razgovaram sa što više ljudi koji su u tom prostoru i dobijam savete odatle.“

Njegov portfolio, koji sadrži mešavinu akcija i kapitala u privatnim kompanijama, trenutno uključuje poduhvate vezane za piklbol i kompaniju za veštačku inteligenciju, kaže on. Njegovo interesovanje za kriptovalute seže u prošlost najmanje tri godine: Odabrao je da primi deo svog nagradnog fonda u Ethereumu 2021. godine.

Piklbol je dao Džonsu priliku da igra sa i protiv raznih poznatih ličnosti i izvršnih direktora, kaže on. Tri velika imena su ostala na njegovoj listi iz snova: izvršni direktor Tesle Ilon Mask, teniska zvezda Novak Đoković i komičar Kevin Hart.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR