logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Imamo svetske standarde

Đorđe Milutinović, direktor Beogradske arene, za sobom ima 35 godina iskustva u bavljenju organizacijom koncerata i raznih kulturnih dešavanja, oko 500 koncerata u Centru „Sava“. Bio je pevač u horu „Lola Ribar“, čiji je jedno vreme bio i direktor, a ovih dana kuća čiji je prvi čovek navršava dve godine uspešnog poslovanja, s obzirom na to je da preduzeće „Arena“ osnovano krajem oktobra. Iako su pre zvaničnog početka rada ove kuće u pomenutom zdanju nastupali i Fil Kolins, Dejvid Koperfild i Zdravko Čolić, kako Milutinović kaže, Arena se podešavala da istrpi toliko publike, ali nije bila kontinuirano u funkciji.

- Zadatak preduzeća „Arena Beograd“ bio je da oživi halu i da je približi onome što je funkcija arena u svetu. Jako puno toga smo uradili, s obzirom na to da su nam rekli da smo preduzeće koje neće imati para u početku, te da probamo da nađemo druge koji će da rade, a mi da iznajmljujemo salu. I mi taj zadatak nismo ispunili. Zahvaljujući iskustvu koje sam doneo iz Centra „Sava“ i ljudima koji su došli sa mnom, uspeli smo da uradimo mnogo u oblasti promocije programa kako koncerata, tako i iz oblasti „femili entertejmenta“, uz nekoliko sportskih događaja kojih još uvek nema dovoljno.

Da lis te zadovoljni poslovanjem Arene?
- Uspostavili smo najviše svetske standarde i jedina smo arena koja se bavi promocijom svojih programa i zahvaljujući toj specifičnosti dobili smo preko reda kongres direktora arena, koji se održava 29. i 30. oktobra u Beogradu.

Da li to što se u komšiluku gradi još jedan velika arena ugrožava našu?
- Hrvatsku arenu smatram velikim plusom, jer su i oni i mi malo izvan, kada neko sa velikom produkcijom putuje od Beča i čini se da je nekako komplikovano da se spusti 600 kilometara do Beograda da bi održao jedan koncert i da bi se vratio opet nazad. Tako da arenu u Hrvatskoj smatram kao kvalitetnog poslovnog partnera sa kojim ćemo mnogo lakše dolaziti do velikih zvezda, jer će imati dva velika mesta gde mogu da održe koncert i mnogo će se lakše odlučivati da iz Italije nastave ovamo, pa dalje do Beča. Konkurencije se plašim i zagrebačka arena može samo da bude podsticaj za dalji razvoj Arene Beograd.

Za šta ste posebno pripremate?
- Zanimljivo ja najaviti otvaranje i zatvaranje Univerzijade, Federejšn kup na kome će Jelena i Ana prvi put zajedno braniti boje Srbije. Već smo počeli promociju koncert Enija Morikonea 14. februara u okviru Gitar art festivala...

Šta Areni nedostaje?
- Nadam se da će sportski klubovi naći interes da igraju u hali posle onog sjajnog poteza da reprezentacija igra besplatno u Areni, jer je to segment koji je ostao nedovoljno zastupljen, s obzirom na to da većina arena u Evropi, posebno na severu, ubacuje druge programe između termina utakmica i naš cilj je da ovaj segment izjednačimo sa kulturom koja zasada dominira.

Šta biste voleli da je ispalo bolje nego što jeste?
- U Beogradu se toliko stvari dešava kao da grad ima 5 ili 6 miliona stanovnika, a ne samo dva, i bilo je i koncerata koji nisu bili dovoljno posećeni iako su u svetu sjajno prošli poput „Kajzer čifsa“, Baste Rajmsa ili „Mjuza“. Tri do četiri hiljade ljudi, koliko je došlo, pomalo se izgubilo u Areni i imali smo takozvanu akustičnu školjku, na čijem nabavljanju radimo, bilo bi bolje i za publiku i za bend. „Kajzer čifs“ smo doveli u trenutku kada je „Rubi“ prva na svim top listama i kada joj svi zvižde, ali to je deo pola kojim se bavimo... Ipak, ljudi koji su došli bili su oduševljeni koncertima, a to znači da smo dobro uradili svoj posao.    


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/reflektor/glas-javnosti-28-10-2008/imamo-svetske-standarde