logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Vesti - ukratko...

RAZGOVORI NAŠEG I ALBANSKOG TUŽIOCA U TIRANI O TRGOVINI ORGANIMA

Vukčević traži dokaz zločina!

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sa saradnicima razgovaraće danas u Tirani s glavnom tužiteljkom Albanije Inom Ramom i njenim timom u vezi s istragama našeg tužilaštva o trgovinama ljudskim organima, rečeno je medijima u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine.

Istraga o navodnim trgovinama ljudskim organima pokrenuta je u srpskom tužilaštvu za ratne zločine 21. marta ove godine povodom navoda u knjizi bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte „Lov, ja i ratni zločinci“.

Sastanak u Tirani se održava uz posredovanje predstavnika Kancelarije pravnog savetnika Ambasade SAD u Beogradu.

U svojoj knjizi Del Ponteova govori o uzimanju organa otetih Srba sa Kosova i Metohije.

Bivša haška tužiteljka navela je da je istražujući zločine OVK nad Srbima njeno tužilaštvo došlo do saznanja da su Srbima koji su 1999. godine nestali na Kosovu vađeni bubrezi i drugi organi koji su krijumčareni i prodavani stranim klinikama.

HIMLEROV NOŽ NA AUKCIJI

 BERLIN - Lovački nož koji je nekada pripadao Hajnrihu Himleru, vođi zloglasnih SStrupa i Gestapoa, naći će se uskoro na aukciji koja će biti održana 6. novembra u Ladlou, na zapadu Engleske. Nož sa drškom od roga i oštricom dugačkom 10 centimetara ima sa jedne strane ugraviran Himlerov potpis, a sa druge oznake SS. „Krvavi pas Evrope“ odgovoran je za smrt miliona ljudi. Za mnoge ljude je on bio otelotvorenje nacizma i zla. U Nacističku stranku ušao je 1923, a 11 godina kasnije došao je na čelo Gestapoa, nacističke tajne policije. Himler je bio zadužen za koncentracione logore. Organizatori aukcije navode da je nož od istorijskog značaja jer podseća na zlo koje su nacisti izazvali. Očekuje se da će Himlerov nož dostići cenu između 1.000 i 2.000 funti.

UČE DECU DA IZBEGAVAJU MINE

 PRAG - Češki pripadnici Kfora kroz specijalni program „Obrazovanjem protiv mina“ do 15. decembra uče decu na Kosovu kako da izbegnu povrede od zaostale municije i mina.
- Deca su najugroženija grupa jer redovno vode stoku na ispašu na livade i pašnjake gde je bilo oružanih sukoba - rekao je češkoj agenciji ČTK portparol češko-slovačkog bataljona Kfora Mihal Prejzek.
Dvojica čeških specijalista posetiće do sredine decembra 12 kosovskih škola na osnovu mape najugroženijih oblasti, a područje odgovornosti češko-slovačkog bataljona podeljeno je u četiri zone rizika. Opasnosti koje prete od zaostalih mina, češki vojnici objašnjavaju i pokazuju đacima prvacima.Nauče ih  da preko slika raspoznaju opasne predmete na koje mogu da nabasaju napolju.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/vesti/glas-javnosti-28-10-2008/vesti-ukratko