logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Totalna rasprodaja zbog sankcija

Raspad najuspešnije generacije fudbalera Crvene zvezde, koja je uspela da stigne do evropskog i svetskog trona, kulminirao je 1992. godine. Ratno stanje i zemlja pod sankcijama uticali su na to da svaki igrač, koji je imao mogućnost, napusti klub, a „crveno-bele“ su napustila praktično dva cela tima. Umesto trofejnog trenera Vladice Popovića stigao je Milan Živadinović.

Teško je bilo u to vreme motivisati igrače, koji su zbog blokiranih bankarskih računa umesto za pare igrali za prehrambene proizvode. Sportska takmičenja postala su ogledalo svakodnevnog života, pa su se na sve strane mogle uočiti korupcija i neregularnost. Jedini prihod klubovi su imali od prodaje igrača, često, takođe, pod sumnjivim okolnostima.

Zvezda je do suspenzije sankcija, 1995. godine, osvojila samo jednu titulu. Predvođeni povratnikom na mesto šefa stručnog štaba, LJupkom Petrovićem, „crveno-beli“ su se u sezoni 1994/1995. radovali „duploj kruni“. Prethodno su, pod komandom Milana Živadinovića, uspeli da osvoje Kup, 1993. godine.

Kvalitet fudbala slabio je iz godine u godinu, stadioni su „zvrjali“ prazni, a klubove je dodatno „ubijala“ činjenica da nemaju pravo nastupa u evropskim takmičenjima. Jedinu utakmicu sa nekom inostranom ekipom u tom periodu Zvezda je odigrala protiv grčkog Olimpijakosa (12. novembra 1994. godine). Slavili su beogradski „crveno-beli“ rezultatom 4:1, a jedan od strelaca bio je Darko Kovačević, mladić čiji je dolazak na „Marakanu“ prilično uzburkao fudbalsku javnost u zemlji. Transfer Proleterovog golgetera u Partizan gotovo da je bio realizovan, ali su snalažljivi čelnici Zvezde uspeli da ga „preotmu“ i dovedu u LJutice Bogdana za, u to vreme, fantastičnih milion maraka. Kako je jedini prihod kluba tokom perioda pod sankcijama bila prodaja igrača, tako se ni Kovačević nije dugo zadržao među „crveno-belima“. Posle samo dve sezone napustio je klub i otišao u engleski Šefild vensdej.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/sport/glas-javnosti-01-09-2008/totalna-rasprodaja-zbog-sankcija