Glas Javnosti

Subvencije za poljoprivrednike dostižu rekordne visine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

IPARD fondovi pružaju mogućnosti za finansiranje projekata u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, sa potencijalnom podrškom do 2 miliona evra po korisniku.

Poljoprivrednici u Srbiji mogu očekivati značajnu podršku države kroz različite subvencije u 2023. godini, namenjene unapređenju produktivnosti i održivosti njihovih gazdinstava.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i IPARD fondovi, nude obimne programe podrške koji obuhvataju različite sektore poljoprivrede, od stočarstva do voćarstva i turizma.

Subvencije za stočarstvo uključuju poboljšanje kvaliteta priplodnih grla sa subvencijama koje se kreću od 10.000 do 40.000 dinara po grlu, dok su subvencije za ribe između 300 i 500 dinara po grlu.

Dodatno, subvencije za mleko su povećane sa 10 na 15 dinara po litru, a za goveda sa 25.000 na 30.000 dinara po grlu.

IPARD fondovi pružaju mogućnosti za finansiranje projekata u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, sa potencijalnom podrškom do 2 miliona evra po korisniku.

 
Pored toga, dostupna su i bespovratna sredstva za diverzifikaciju poljoprivrednih aktivnosti i razvoj ruralnog turizma, što otvara prostor za novu ekonomsku aktivnost u ruralnim područjima.

Svaki program ima specifične rokove i uslove za prijavu, što zahteva pažljivo planiranje od strane zainteresovanih poljoprivrednika.

Primera radi, prijave za IPARD mere traju različito, od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od specifične mere i raspoloživih budžeta.

Predstojeći period nudi izuzetne mogućnosti za poljoprivrednike koji planiraju da investiraju u modernizaciju i proširenje svojih kapaciteta, stoga je ključno informisati se o dostupnim opcijama i pripremiti sve potrebne dokumente za aplikaciju na vreme.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR