Glas Javnosti

Prvo remek delo slikara Boba Rosa na prodaji za ZAPANJUJUĆIH 10 MILIONA DOLARA

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Remek delo pod nazivom Šetnja u šumi prikazan je u prvoj epizodi Rosove emisije koja je emitovana uživo u januaru 1983.

Prva slika umetnika Bob Rosa koji je ikada naslikao u eteru za svoj televizijski program Radost slikanja nedavno je izašao na tržište za neverovatnih 9,85 miliona dolara od strane galerije Modern Artifact u Mineapolisu – cena koju je galerija nazvala „brojem koji se ne prodaje“, kao planiraju da ponesu komad na turneju.


foto:tviter 

Bob Ros je bio domaćin više od 400 epizoda Radosti slikanja tokom emitovanja na PBS-u između 1983. i 1994. Emisija je Rosa podigla je status kulturne ikone, a njegovo ime je i danas široko poznato.


Poznat po svom mirnom držanju i pozitivnosti, Ros je bio slikar koji je tokom svog života stvorio desetine hiljada dela. Često ga citiraju zbog njegove mantre: „Mi ne pravimo greške, samo srećne male nezgode.

Međutim, uprkos njegovom opsežnom katalogu radova, Rosove slike retko idu na aukcije. Rosov prvi emitovani komad, ,,Šetnja po šumi" podržava ovaj trend.


Naslikan uživo u januaru 1983., Šetnja po šumi otelotvoruje sve po čemu su Rosove slike postale poznate. Kao i većina Rosovih radova, ovo delo prikazuje mirnu scenu prirode, brzo naslikanu tehnikom „mokro na mokro“. U donjem levom uglu, Rosov potpis se ističe crvenom bojom na prirodnoj pozadini.


foto:tviter 

Kako je preneo CNN, sliku je prvobitno kupio jednokratni volonter na stanici PBS u Fols Čerču u Virdžiniji, gde je snimana prva sezona Radosti slikanja. Slika je navedena kao deo opcije prikupljanja sredstava u novembru 1983.

Tokom 40 godina, slika je ostala u posedu jedne porodice . Ranije ove godine kupio ga je Modern Artifact, a kao autentičan komad je potvrdio Bob Ross Inc. Vlasnik Modern Artifacta, Rajan Nelson, rekao je da je potražnja za originalnim komadima Boba Rosa porasla tokom godina.


„Vidimo ogromnu potražnju za njegovim originalnim delima, do kojih je teško doći“, rekao je Nelson u izjavi za Art Njuzpaper. „Teško je dati vrednost delu s obzirom na pokret, popularnost i činjenicu da je ovo prva slika u eteru na Radosti slikanja. Ako bi neko dao sedmocifrenu ponudu, mi bismo to, naravno, razmotrili. Do tada, planiramo da izložimo ovu sliku Boba Rosa koja je sve započela.”


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR