logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

ROBIJA: Korumpiranim advokatima, policijacima i lekarima VMA zatvor

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na skoro 20 godna zatvora grupu advokata, policijskih službenika i zaposlenih na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) jer su davali i primali mito kako bi uticali na sudske postupke u korist okrivljenih, kao i zbog izdavanja lažnih lekarskih uverenja.

Tom presudom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz decembra 2011.

Advokat Slavoljub Mitrović osuđen je zbog primanja mita na sedam godina zatvora. Pored toga izrečena mu je mera zabrane obavljanja advokature u roku od pet godina, a obavezan je i da vrati pet hiljada evra i plati sudske troškove.

Ostali optuženi osuđeni su na kazne zatvora od šest meseci do 18 meseci zatvora.

Zbog primanja mita na dve godine osuđen je policajac Jugoslav Kovačević, dok je šest meseci više izrečeno policijskom službeniku Nataši Kovačević, kojoj se pored primanja mita sudilo i zbog zloupotrebe službenog položaja. Njen kolega Žika Živković osuđen je na 13 meseci, koliko je i proveo u pritvoru.

Mirjana Tomović, sa Vojnomedicinske akademije osuđena je na 18 meseci zatvora, Saša Bošnjači na dve godine, a Draško Kojović 14 meseci.

Na osam meseci zatvora osuđen je Milutin Knežević, dok je na dva meseca manje osuđena Ljiljana Purić. Godinu dana zatvora je izrečeno Milivoju Zarubici, zbog davanja mita.

Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Snežane Borut i Vladana Todosijevića.

Postupak protiv ove grupe započet je krajem maja 2008. godine.
Kao organizatori označeni su Mitrović i beogradski advokat Nebojša Pavlović, koji je nedugo posle izlaska iz pritvora izvršio samoubistvo.

Tokom boravka u pritvoru je smršao 40 kilograma, i sve vreme je tvrdio da nije kriv.

Mitrović i Pavlović su prema presudi, organizovali kriminalnu grupu i uz pomoć podmićivanja policajaca i lekara svojim klijentima osiguravali povoljniji ishod postupaka.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/hronika/glas-javnosti-05-03-2013/robija-korumpiranim-advokatima-policijacima-i-lekarima-vma-z