logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Dečje olimpijske igre

BEOGRAD - U Kini će se u avgustu, za vreme Letnjih olimpijskih igara, održati prva pilot-manifestacija „Dečji forum - Olimpijska družba“, koja će trajati 16 dana, uz učešće 4.000 učesnika, starosti između osam i 17 godina. Među njima biće i pedesetak mladih Srba. Štaviše, Beograd je zahvaljujući ruskoj inicijativi postao regionalni centar ovog projekta.

Jakub Isaković, predstavnik organizacije nastale u naftno-gasnom srcu Rusije - Hantimasinskom okrugu i Surgutu u Tjumenskom regionu, koja je generalni sponzor i glavni operativni partner u realizaciji programa „Uniolimp“, za Glas kaže da se stvara globalni pokret kao fuzija olimpizma i nauke.

- Za 26. jul predviđena je svetska masovna sinhronizovana prezentacija Foruma na trgovima u Pekingu, Parizu, Lozani i Crvenom trgu u Moskvi, uz istovremeni TV prenos u režimu „telemosta“ i uz učešće rukovodstva i akreditovanih predstavnika Olimpijskog, Paraolimpijskog i Delfijskog pokreta, Uneska, MOK-a, novog pokreta „Uniolimp“, projekta Foruma, vlada zemalja učesnica... - navodi Isaković.

Ulogu izvršnog realizatora programa ima Sportska informativna agencija Olimpijskog komiteta Rusije (SIA OKR), čija „balkanska direkcija“ u Beogradu je zadužena za organizaciju učešća zemalja regiona.

Ciljna ideja Foruma „Olimpijska družba“ je objedinjenje i jačanje potencijala i napora Uneska i MOK-a u rasprostranjivanju duha olimpizma i na kulturu, nauku, obrazovanje i druge segmente života, kroz formiranje novog globalnog dečje-omladinskog olimpijskog pokreta „Uniolimp“.[ antrfile ]

Forum treba da bude svojevrstan 18-dnevni olimpijski praznik za decu i omladinu sveta koji će paralelno uz Olimpijadu prenositi svi mediji. Svakoga dana deca će imati svoju temu i poruku, koje će pratiti odgovarajuće akcije, festivali, izložbe, seminari i kvizovi, u čemu će značajno učešće i ulogu zauzimati olimpijski šampioni i druge sportske, kulturne i naučne veličine i idoli mladih.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/vesti/glas-javnosti-04-07-2008/decje-olimpijske-igre