logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Izrael bombardovao sedište Hamasa i palestinskog premijera

GAZA/JERUSALIM - Izraelska armija bombardovala je jutros sedište Hamasa u Gazi, uključujući i kancelariju premijera, pošto je izraelski kabinet naložio mobilizaciju 75.000 rezervista, pripremajući se za moguću invaziju na Gazu.

Hamas, islamistička organizacija koja upravlja pojasom Gaze, saopštio je da su izraelski avioni bombardovali zgradu u kojoj se nalazi kancelarija premijera Ismaila Hanijea i zgradu sedišta policije. Portaprolka izraelske armije potvrdila je napad na premijerovu kancelariju, prenosi Rojters.

Hamasova vlada je saopštila da su na zgradu vlade izvedena četiri napada, a očevici tvrde da je objekat pretrpeo veliku štetu.

"Zgrada je potpuno uništena i susedne kuće su oštećene u varvarskom izraelskom bombardovanju", rekao je zvaničnik Hamasa.

Izraelska vojska objavila je da je zatvorila glavne puteve oko granice Gaze i proglasila tu oblast zatvorenom vojnom zonom.

Pozivajući se na zvaničnike ministarstva zdravlja, AFP navodi da je izvršen napad i na kuću jednog zvaničnika Hamasa u izbegličkom centru Džabalija, na severu Gaze, i da je tom prilikom ranjeno najmanje pet članova iste porodice.

Izraelska vojska saopštila je da je noćas izvela 180 vazdušnih napada, a do početka ofanzive, u sredu, gađala je više od 800 meta u pojasu Gaze. Ofanziva je odgovor na rakete koje su na Izrael ispaljene sa palestinske teritorije.

Palestinci su uzvratili, ispalivši oko 500 raketa i čak su izveli napad na sveti grad Jerusalim, prenosi AP.

Tokom prva tri dana ofanzive ubijeno je najmanje 30 Palestinaca, a više od 280 je ranjeno, a Palestinci u Gazi ispalili su na stotine raketa na Izrael, usmrtivši troje i ranivši 16 ljudi.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-17-11-2012/izrael-bombardovao-sediste-hamasa-i-palestinskog-premijera