logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Narodnjaci razočarani zbog Dačićeve preljube

BEOGRAD - Još nije neopozivo izvesno, uprkos tome što se koalicija oko SPS-a poslednjih dana vidljivo približila strankama koje je na izborima predvodio Boris Tadić, kojem će se Ivica Dačić na kraju privoleti carstvu.

Jer, posle zatvorenih konsultacija koje je imao u toku jučerašnjeg dana, lider SPS-a je odlučio da još jednom najozbiljnije pretrese mogućnost koalicije sa SRS i DSS-NS, ali - isključivo sa Vojislavom Koštunicom. A zavisno od ishoda razgovora s njim, usledili bi - ili bi se pokazalo da su nepotrebni - novi kontakti sa Tomislavom Nikolićem i Velimirom Ilićem. Naravno, i konsultacije sa koalicionim partnerima - Draganom Markovićem Palmom i Jovanom Krkobabićem.

Prema saznanjima Glasa, Dačić očekuje poboljšanu ponudu u raspodeli resora i obustavljanje i stranačkih i lidreskih prepucavanja i međusobnih optuživanja dok bude trajala možda poslednja, u svakom slučaju presudna runda pregovora.

U isto vreme, licitiranje sa datumima formiranja nove vlade i dalje traje. Dragan Marković Palma i vrh DS-a nagoveštavaju da će to biti već za petnaestak dana, ali neki iz DSS-a, pre nego što je postao izvestan "poslednji susret" Dačić-Koštunica, poručuju da "neće više da budu budale" i da im nije teško da budu opozicija.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović istakao je juče da će predsedništvo te stranke narednih dana odlučiti da li su pregovori sa radikalima i socijalistima o formiranju vlade završeni ili ne.[ antrfile ]

Mladenović je naveo da koalicija oko SPS-a nije odgovorila povodom pravne analize SSP-a koji je uradila DSS.

Upitan da li je povodom razgovora o vladi unutar stranke došlo do podela, on je rekao da nema nikakvih podela.

- Stranački organi donose odluke i do sada su sve donošene jednoglasno - rekao je on, dodajući da nije bilo ni izjava stranačkih funkcionera suprotnih stavovima ili odlukama stranke. Na pitanje u vezi sa izjavom Milana Parivodića da DSS ne treba da sarađuje sa radikalima, Mladenović je kazao da je to njegov lični stav, poznat odranije, te da je Parivodić član DSS-a, ali ne i stranačkih organa čije odluke svi poštuju.

A njegov stranački kolega Dragan Šormaz ogorčen je na socijaliste, te je spreman i da se oprosti od vlasti.

- DSS je spremna da ide u opoziciju pošto smo ispali budale zbog pregovora sa socijalistima, koji su sve vreme sedeli na dve stolice - rekao je Šormaz i dodao da je ta stranka" posle svega sprema da bude opozicija."

Vlada socijalista i demokrata, tvrdi on, neće biti dobra za Srbiju.

- U stvari, u celoj situaciji nisu krivi ni Boris Tadić, a ni Dačić, već američki i britanski ambasador - naglasio je Šormaz.

A ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort negirao je informacije pojedinih medija da on i druge zapadne diplomate utiču na formiranje vlade, ističući da on "nema načina da natera ljude da urade nešto, već da može samo da da svoje mišljenje".

On je naglasio da je stav Velike Britanije da je Srbiji potrebna proevropska vlada kako bi strani investitori bili spremni da ulože svoj kapital u dalji razvoj Srbije.

Predsednik JS Dragan Marković Palma očekuje da Srbija za 15 dana dobije novu vladu koju će činiti DS i partije okupljene oko nje i koalicija SPS-PUPS-JS. Marković je kazao da će danas ili sutra početi razgovori sa DS-om i da će brzo doći do dogovora.

- Nećemo uslovljavati DS oko ministarskih mesta, već tražimo da se ispoštuje ono što je koalicija SPS-PUPS-JS tražila u kampanji, a to je nastavak saradnje sa Evropom i bolji materijalni položaj penzionera i svih građana - naveo je Marković.   


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-17-06-2008/narodnjaci-razocarani-zbog-daciceve-preljube