logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Milion dolara za ubistvo Slobe

BEOGRAD - Čitanjem optužnice i saslušanjem okrivljenih juče je u Drugom opštinskom sudu otvoren glavni pretres u procesu koji se vodi protiv 28 optuženih za učestvovanje u skupini koja je ometala hapšenje pokojnog Slobodana Miloševića, predsednika SRJ, u noći između 30. i 31. marta 2001. godine.

Prvookrivljeni Bogoljub Bjelica juče nije izneo odbranu jer mu branilac zbog bolesti nije došao na suđenje i jer, kako je rekao, nije od adekvatnog državnog organa oslobođen čuvanja državne, službene i vojne tajne. Naime, to su učinili samo, kako je rekao, pisari u Ministarstvu odbrane, ne i ministar Dragan Šutanovac. Bjelica je juče insistirao da o njegovom zahtevu odlučuje Nacionalni savet odbrane. Kako je veće kojem predsedava sudija Svetlana Kovačević odbilo sve predloge odbrane koji su išli u tom pravcu, Bjelica je zaćutao, rekavši da mu je povređeno pravo na odbranu time što mu je uskraćeno da se na valjan način brani.

Drugookrivljeni Siniša Vučinić solidarisao se sa Bjelicom, odbivši da iznese odbranu u ovom trenutku.

- Optužnicu sam primio, ali je nisam razumeo zato što nikad ništa nakaradnije nisam pročitao - rekao je Vučinić i „zaradio“ prvu opomenu sudije.

On je zatim rekao da su navodi optužnice, koja je „nastala na političkim motivima“ apsolutno netačni.[ antrfile ]

- U ovoj optužnici tužilac me mazi, da tako kažem, čini mi uslugu, sakriva neke činjenice, a unosi nešto što nema veze. Pored toga, nisu navedena imena službenih lica koje sam ja to navodno sprečavao, ne piše čak ni da su NN lica. Tražim da se suočim s njima, ne mogu ja sada, ispao bih smešan, kada bih govorio bilo šta. Tražim da tužilac uredi optužnicu, da navede, na primer, da sam sprečavao Petra Petrovića Bagzija ili Mutavog - govorio je Vučinić, dok je sudija nastojala da ga prekine i vrati na predmet optužnice.

Dok su tako jedno drugom upadali u reč, Vučinić je rekao i zatim zahtevao da se to unese u zapisnik, da mu je „29. marta 2001. godine Mlađan Dinkić, koji tada nije imao neku funkciju u vlasti, zakazao sastanak ispred Direkcije JUL, kod restorana ‘Stara Hercegovina’“.

- Tu mi je rekao: „Ima neki novac na Kipru, što su vaši izneli, daću ti milion američkih dolara da organizuješ ubistvo Miloševića i da se to pripiše njegovom samoubilačkom genu“. Ja sam to odbio i rekao mu da je bitanga - rekao je Vučinić.

Kako je sudija insistirala da joj kaže hoće li odgovarati na dalja pitanje, Vučinić je rekao da želi, ali da tužilac pre toga uredi optužnicu.

- Moja završna reč će trajati tri godine. Pozabaviću se sa 18 lidera DOS i plus dva jahača apokalipse Čedom Jovanovićem i Bebom Popovićem - rekao je Vučinić i zatim seo na optuženičku klupu

Optužnica Drugog opštinskog tužilaštva tereti Bogoljuba Bjelicu, Sinišu Vučinića, Borivoja Drakulovića, Jovicu Bojinovića i Sašu Rudića da su bili kolovođe skupine, a ostale optužene da su bili u grupi koja je u noći između 30. i 31. marta 2001. godine od 23.30 do 3.30 sati u krugu rezidencijalnog objekta „Mir“ i u samoj rezidenciji u Užičkoj ulici 11-15 naoružani automatskim oružjem sprečavali ovlašćena službena lica MUP-a Srbije u obavljanju službenih radnji, odnosno hapšenju Miloševića. Takođe, optuženi se terete i da su od 29. februara, pa do hapšenja, neovlašćeno posedovali veću količinu oružja i municije. Suđenje se nastavlja danas.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-17-06-2008/milion-dolara-za-ubistvo-slobe