logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Skinite kravate za spas planete

BEOGRAD - Ministri finansija zemalja Grupe osam (G8), najrazvijenijih zemalja sveta, okupljeni u japanskom gradu Osaki, ostali su prošle nedelje bez - kravata.

Japanska vlada, domaćin sastanka G8, pozvala je sve goste da skinu kravate, u skladu sa njihovom državnom kampanjom „kul biz“, koju su pokrenuli pre tri godine. „Ekološko hlađenje“ podrazumeva nošenje laganije odeće na poslu, kako bi se zaposleni osećali što komotnije, ne bi li tako bilo smanjeno korišćenje klima-uređaja u kancelarijama. Time se u praksi doprinosi očuvanju životne sredine. Kako? Japanci su naložili svim zaposlenima da od maja od septembra ne nose kravate, jer bi onda temperatura u kancelarijama mogla da se održava na svega 28 stepeni, čime će izbeći da im se zaposleni - „skuvaju“.

Praktično, ne raspojasano

Ministri finansija Amerike, Japana, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Kanade i Rusije, i rukovodioci Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda čak su, za primer, na zajedničkoj fotografiji pozirali bez kravata. Sem predstavnice Francuske Kristine Lagardi, koja je nosila bisernu ogrlicu, kravatu su zadržali jedino telohranitelji. Opravdano. NJima kravata, inače, služi kako bi ispod nje sakrili mikrofon, koji je neophodan za njihov posao.[ antrfile ]

S obzirom na to da globalno otopljenje zahteva globalni odgovor, postavlja se pitanje da li će ovakav trend zaživeti i kod nas. Kodeks oblačenja u Srbiji, naime, u potpunoj je suprotnosti sa ekološkim trendom u svetu. Skoro svaka firma koja drži do svog imidža zabranjuje da se tokom letnjih vrućina na posao dolazi u „laganijoj odori“. Do juče je bilo nezamislivo dočekati nekog državnika bez odela i kravate, a danas postoji opasnost da se „urednost“ pobrka sa onim što se u svetu smatra - praktičnim, jer se kod nas leti ljudi često i raspojasaju.

Iako u prilog lagane odeće idu i preporuke lekara, koji savetuju da se tokom tropskih vrućina nose lagani materijali, svetlih i veselih boja, kao i otvorena obuća, tako odeven čovek, praktično, ne može da uđe ni u jednu javnu instituciju u Srbiji.

Navike namigivanja

U kabinetu predsednika Srbije postoje striktna pravila o tome kako posetioci treba da budu obučeni. Zabranjene su drečave boje i obuća i odeća za plažu. Ni sandale sa otvorenim prstima ili sa suviše kaišića ne bi otvorile predsednička vrata. U Skupštini i Vladi Srbije ne preporučuje se dolazak u majicama na bretele, šortsevima, papučama, trenerkama, suknjama kraćim od 10 centimetara iznad kolena...

Na vratima beogradskih opština svako leto uglavnom mogu da se vide natpisi „zabranjuje se ulazak u japankama“, koje, podsećamo, lekari smatraju najboljim za zdravlje stopala, a da ironija bude veća, nastale su u Japanu, koji se danas zalaže za oskudnije odevanje u prilog ekologiji. U beogradskim bankama uglavnom nemaju problem sa odećom klijenata, ali se veoma zabrinu kada se ispred šalterskog službenika pojavi osoba sa šeširom, naočarima za sunce ili kačketom. Tada obezbeđenje reaguje, iz bezbednosnih razloga.

Hrvati koji se hvale da je kravata upravo njihov izum i prestižan modni detalj nisu se libili da je se, na prvi mig sveta, odreknu. Premijer Ivo Sanader je, odmah posle vesti iz Japana, preporučio ministrima i zaposlenima u ministarstvima da nose laganiju odeću dok god temperature budu iznad 35 stepeni. Ipak, preneli su hrvatski mediji, i Sanader i svi članovi njegove vlade narednog dana su se na sednici pojavili u sakoima i kravatama, a klima je u zgradi vlade radila „punom parom“.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-17-06-2008/skinite-kravate-za-spas-planete