logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

„Indeks“ i po babu i po stričevima

KRALJEVO - Advokat Staniša Nikolić, branilac profesora Predraga Stojanovića, osumnjičenog za primanje mita na kragujevačkom Pravnom fakultetu, ogorčen je načinom vođenja policijske i sudske istrage u aferi „Indeks“, ali i odnosom prema njegovom branjeniku, koji se od februara ove godine nalazi u bolnici beogradskog Okružnog zatvora.

Istraga je, prema Nikolićevim rečima, od početka vođena u nameri da se „sruši kragujevački Pravni fakultet, i to na način koji je „s pravne tačke gledišta neodrživ“.
- Svi svedoci u pretkrivičnom postupku saslušani su u MUP-u kao osumnjičeni, dok su u sudskoj istrazi naprasno postali svedoci - objašnjava advokat Nikolić. Prema njegovim rečima, svedoci su na saslušanju pred istražnim sudijom, u potpunosti negirali ono što su rekli u policiji, i detaljno objasnili okolnosti u kojima su navodno „zakonito ispitivani“.

- U vreme kada se moj branjenik nalazio u pritvoru, kako navodno ne bi uticao na njih, upravo ti svedoci su rekli istinu koja se razlikuje od „istine“ date policiji u navodno zakonitom postupku - tvrdi Stojanovićev branilac.[ antrfile ]
Po Nikolićevom mišljenju u ovoj aferi „tužioci, sud ili država“, u vreme procesuiranja, primenjuju najmanje tri aršina pri utvrđivanju osnova za pritvor.

- Prvi aršin se odnosi na osumnjičene kojima je ukinut pritvor i koji se brane sa slobode, „iako je za jednog od njih postojao osnov da bude zadržan u pritvoru. Drugi je primenjen na sve ostale utamničene, pa zbog toga „sede“ u pritvoru već više od pet meseci. Treći aršin se, izgleda slučajno primenjuje na šest okrivljenih protiv kojih je doneto rešenje o sprovođenju istrage za ista dela kao i za ove koji su odavno u pritvoru. Oni se, međutim, brane sa slobode - rekao je Nikolić.

Optuženom Stojanoviću je, prema rečima njegovog branioca, zdravlje ugroženo.
- On je za ovih nekoliko meseci izgubio tridesetak kilograma, koristi desetak lekova, dijagnostifikovana mu je „apsolutna tahikardija“ i predložena ugradnja pejsmejkera. Pitam se hoće li doživeti da dokaže svoju nevinost. Uprkos tome što protiv njega nema nijednog jedinog dokaza da je uzimao mito, pritvor mu je ponovo produžen - istakao je Nikolić.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-02-09-2007/indeks-i-po-babu-i-po-stricevima