logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Gradnja odbrambenih sistema i skloništa

Jedinice JNA u zoni Kninskog korpusa, kao dan početka građanskog rata (u arhivama) beleže 26. juni 1991. Ciljevi koji su postavljeni pred Armiju su: deblokada svih jedinica i sastava JNA; zaštita sastava Armije i stanovništva, bez obzira na nacionalnu pripadnost; stvoriti uslove za osnivanje nove Jugoslavije. Izdata su stroga naređenja za sprečavanje bilo kakve samovolje, nasedanje na provokacije Zbora narodne garde i propagandne špekulacije od strane stožera RH i zapadnih propagandnih pomagača. Pri svim jedinicama ranga puk-brigada zadejstvovani su Ratni vanredni vojni sudovi, koji su po ratnim planovima imali tačno propisan delokrug rada. Za krađu i slična ratna dela, pod nadležnost vanrednih sudova, podlegali su odgovornosti i pripadnici Teritorijalne odbrane, sa zaprećenom i najstrožom kaznom - smrtnom kaznom.

Naređeni su stalni radovi na inženjerijskom uređenju položaja odbrane. Najutvrđeniji objekat na hrvatskom građanskom ratištu je bio aerodrom Zemunik - neosvojiva citadela sve dok je JNA bila na njemu! Iskopano je 12 km rovova i saobraćajnica, izgrađen 21 bunker betonski, 54 skloništa punog profila za ljudstvo, 24 zaklona za topove, tri armirano-betonska skloništa, postavljeno oko 10.000 vreća sa peskom, 18 km prepreka od bodljikave žice, višeslojna zaprečna polja, poletno-sletne i staze za voženje pripremljene za rušenje. LJudstvo je optimalno angažovano i planski odmarano. Mnogi napadi ZNG su se završavali pre nego su i počinjali i ako je zona odbrane bila u skoro potpunom okruženju.[ antrfile ]

Veoma mudro, u pauzama su ljudstvo i mašine angažovani i radovima na vodovodu i elektrifikaciji mesta, što je posebno umirujuće delovalo na stanovništvo.

Na prostorima Krajine nalazi se i Kninski korpus JNA koji u početku ima ulogu snaga za razdvajanje sukobljenih strana. Krajem 1991. doći će i vojni posmatrači Evropske zajednice. JNA će biti upotrebljavana za uspostavljanje zona razdvajanja po principu tampona. A kada je Tuđman pokrenuo sve, čak i robijaše, u potpuni obračun sa JNA, njeni svileni generali i dalje driblaju svoje jedinice po principu: „kreni - stani - vrati se“! To je dovodilo do stalnog pada morala u redovima Armije. Jer, umesto da se odlučnim udarom slomi pobuna hrvatskih ekstremista i nacional-šovinista, Armija se mrcvari i ne dozvoljava joj se da izvrši svoju ustavnu obavezu: odbranu teritorijalne celokupnosti SFRJ (bez Slovenije). Upravo se ponavljao nemačko-austrijski scenario iz otcepljenja Slovenije. U oba slučaja JNA je doživela bruku, isključivo zaslugom neodlučnih i nesposobnih generala u Generalštabu JNA i Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu.

Sutra: Krajina je prepuštena sami sebi


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-02-09-2007/gradnja-odbrambenih-sistema-i-sklonista