logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Protojerej mr Velibor Džomić „Argentinac“

Pošto je raspop Dedeić shvatio da je provaljen kao duhovni probisvet i lakrdijaš u Crnoj Gori, krenuo je u prevare i na druge kontinente zemljine kugle. Raspop ili Dedaga Dedeić se, naviknut na smucanje od Beograda, Moskve i Rima do Cetinja, otisnuo čak u Argentinu da i tamo šibicari, vara i smućuje Crnogorce!?!

Široj javnosti je poznato da je mitropolit Amfilohije polovinom aprila ove godine posetio naše iseljenike u Argentini. Duboka je, a mnogima i nepoznata istorija crnogorskih iseljenika u Argentini. Ta priča je starija od jednog veka. I danas postoje potomci onih prvih Crnogoraca koji su pre sto i više godina iz svoje zemlje, male po prostranstvu, stigli u tu veliku zemlju i tamo ostavili i svoje kosti i svoje potomstvo. Inače, Argentina je pod kanonskom jurisdikcijom našeg episkopa istočnoameričkog Mitrofana. Naša crkva već dugo vodi duhovnu brigu o svom narodu na tim prostorima. Poseta mitropolita Amfilohija nije bila ništa drugo do izraz duhovne brige o našim iseljenicima. Mnogi od njih danas imaju strana imena, a naša prezimena. Mnogi su stekli nove navike, ali nisu odbacili krsnu slavu i stare običaje. Mnogi su prihvatili nove tehnologije, ali se nisu odrekli pradedovske vere. Mnogi su se poženili Argentinkama, ali niko od njih nije zaboravio stari kraj.

Raspop je nedavno uhvaćen i u pokušaju prevare i smućivanja naših iseljenika u Argentini. Otišao je tamo sa nekolicinom svojih sledbenika, a kada se vratio iz „misije“ duhovnog šverca, onda je objavio da su Crnogorci u Argentini, tobože, odlučili da idu u takozvanu „Crnogorsku policijsku crkvu“ i da su mu „poklonili“ crkvu Svetog Nikole koja je u vlasništvu Istočnoameričke eparhije naše pomesne Crkve!?! Naravno, ništa od toga nije tačno. Niti ga je neko tamo video, a među Crnogorcima u Argentini nije bilo ni „referenduma“ o tzv. „Crnogorskoj policijskoj crkvi“. Nikoga to tamo nije ni interesovalo. A i kako bi neko u Argentini mogao raspopu da pokloni crkvu Sv. Nikole kao imovinu naše pomesne Crkve? Pa to nije moguće ni u Cucama, ni u Ćeklićima, ni u Dobrskom Selu, a da ne govorimo o Buenos Ajresu i provinciji Ćako u Argentini?

Dobro je što je raspop otišao u Argentinu. To je dobar znak. Sigurno je uvideo da je ovde provaljen pa je računao da pokuša, dok je na vakat, da prikupi koju paru u Argentini, a da u Crnoj Gori tu svoju prevaru, preko saopštenja za javnost, prikaže kako ga, eto, „Crnogorci hoće čak i u Argentini, a neće ga u nezavisnoj Crnoj Gori“.

Ovakva vrsta prevare raspopa Dedeića je davno primećena. Nađe jednog ili dvojicu ostrašćenih ljudi i nagovori ih da uzmu biračke spiskove u kojima se nalaze imena, prezimena, adrese, brojevi ličnih karata i matični brojevi stanovnika jednog sela sa pravom glasa. Onda oni to za male dnevnice od tadašnjih dvadesetak nemačkih maraka prepišu na jedan prazan papir i donesu u raspopsku zborište na Cetinju da raspopu „svečano uruče odluku meštana sela tog i tog da crkvu koja je vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske poklanjaju raspopu i tzv. „Crnogorskoj policijskoj crkvi“. I tako je raspop za nekih hiljadu i po maraka stvorio privid u javnosti da je od „Crnogoraca“ dobio na poklon 36 crkava u Katunskoj nahiji.

Čudim se da raspop nije objavio da su mu ponudili da njegovu nevladinu organizaciju naknadno unesu i u Ustav Argentine, a da argetinska vlada sprema poseban zakon o raspopskim privilegijama pa da bude „drž“ se zemljo ne prolom’ se nebo!“ Kad može da se laže u Crnoj Gori što ne bi moglo i u Argentini.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-02-09-2007/protojerej-mr-velibor-dzomic-argentinac