logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Parivodić prodao Maršalat za skoro tri puta manju sumu

Objekti  vredni skoro 33 miliona evra prodati za 15 miliona. Veštaci nisu mogli da dođu do stvarne cene, koja se jedino može proveriti na tržištu posredstvom javnog nadmetanja, pa su zbog toga samo utvrdili početnu, takozvanu prag cenu! Kvadratni metar na ovoj lokaciji u javnom nadmetanju bio bar dvostruko skuplji

Nije Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, bio pun znanja i odvažnosti kada je 2003. godine potpisao ugovor sa tadašnjim američkim ambasadorom Majklom Poltom prodaju Maršalata i vojnog kompleksa na Dedinju, kako je to tvrdio u nedavnom razgovoru za novine - nego prepun apsolutno nedopustive podaničke snishodljivosti iz samo njemu valjda znanih razloga. Jer za ovakav zaključak postoje najmanje dva veoma bitna razloga koja smo otkrili jednostavnim uvidom u dokument procene vrednosti dela vojnog kompleksa kasarne „Dedinje“ na Topčideru, koji su u leto 2003. godine uradili stručnjaci Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda, a po zahtevu Ministarstva odbrane ondašnje Srbije i Crne Gore.

Prvi, a to je Komisija veštaka (sastavljena od dipl. inženjera, arhitekata...) i napisala u stavu III, pod tačkom opis i vrednost pomenute lokacije, da ova lokacija po značaju pripada najatraktivnijem prostoru u Beogradu, da se nalazi u okviru prostorne celine Topčider, koja je proglašena za kulturno dobro od izuzetnog značaja za prostorno kulturnu-istorijsku celinu, pozivajući se na državnu odluku koja je objavljena u Službenom glasniku SRS broj 47 iz 1987. godine!!!

Šta to praktično znači? Da su sva javna spočitavanja da je prodajom Maršalata i vojnog kompleksa takozvanog Komandnog punkta Balkana prekinuta političko-istorijska nit jedne epohe iza nas - i zvanično potvrđena. Samo ih je neko vešto, lukavo sakrio od očiju i ušiju javnosti, dok u međuvremenu, kako rekoše neki politički lideri, na brzinu, posle višegodišnjeg preganjanja - Parivodić nije okončao posao prodaje kulturnog dobra od izuzetnog značaja Amerikancima!

I drugi, za javnost, za političare možda isto toliko bitan kao prvi - a to je cena po kojoj je prodato više od četiri hektara zemlje na najatraktivnijoj lokaciji koju Srbija država ima u svom vlasništvu. Bivši ministar Parivodić prodao je 4,2 hektara kulturnog dobra od izuzetnog značaja za ovu zemlju za smešnih 15 miliona evra! Međutim, Komisija veštaka Gradskog zavoda za veštačenje u sastavu: dipl. inž. arhitekture Milena Popović-Ćosić, dipl. inž. građevine Biljana Cvetković, građ. tehničar Dragoslav LJutić, dipl. inž. elektrotehnike Zoran Kuljić, dipl. inž. mašinstva Zoran Mišović i dipl. inž. šumarstva Branko Orešćanin - potpisala je da je vrednost ovog kompleksa površine 42.083,80 metara kvadratnih 39,6 miliona dolara, odnosno skoro 33 miliona evra!!![ antrfile ]

Da slučaj (po potpisnike famoznog ugovora o prodaji), bude još gori, veštaci su u delu objašnjenja na koji način su utvrdili cenu po kvadratnom metru napisali da s obzirom na veličinu lokacije i planiranu namenu zemljišta nisu mogli da dođu do stvarne pune cene, koja se jedino i isključivo može proveriti na tržištu posredstvom javnog nadmetanja, te su zbog toga samo utvrdili početnu, takozvanu prag cenu! To jednostavno znači da bi cena metra kvadratnog na ovoj lokaciji u javnom nadmetanju bila sigurno bar dva puta veća... Zato ostaje nejasno zbog čega su Amerikanci bili povlašćeni, odnosno zbog čega nije ipak prvo utvrđena stvarna cena vrednosti zemljišta, pa tek onda njima prodata?

Ali, to nije kraj neprijatnim iznenađenjima ovoga slučaja, koji će možda ući i u anale kao jedinstven svetski primer kidanja niti jedne kulturno-istorijske epohe u životu jednog naroda i njihove države. Naime, u trošak prodavca ušli su i svi poslovi oko rušenja, uklanjanja, izmeštanja svih objekata sa lokacije u Bulevaru mira broj 92 na katastarskoj parceli broj 681 i delovima katastarske parcele broj 654,677 i 682, KO Beograd - 7, kao i izmena Generalnog urbanističkog plana, projektovanje, izgradnja i stavljanje u funkciju pomenutih više od četiri hektara zemljišta. A ti troškovi su procenjeni na skoro 2,5 miliona evra, što, naravno, umanjuje ionako jeftinu sumu za koju je prodato zemljište spuštajući je na simboličnih 12,5 miliona evra! Ovih dana smo u javnosti čuli jadikovke nadležnih iz Direkcije za imovinu kako su radovi na čišćenju predmetne lokacije u punom jeku, a još nije stigla ni prva tranša od Amerikanaca od tričavih 600.000 dolara?!

Za javnost je sigurno najzanimljivija kuća Petra Živkovića, koja je u stvari bila Centar veze, sa pet nivoa ukupne površine od 663 kvadrata. Veštaci su smatrali da ova vila može imati istorijski značaj, ali da ne može imati tu funkciju u postojećem stanju!? Stručnjaci Gradskog zavoda za veštačenje naveli su još od objekata i manju pomoćnu zgradu površine 139,50 kvadrata, koja je tu najverovatnije sagrađena 1927. godine.

Ceo kompleks u Topčideru opasan je žičanom ogradom sa betonskim stubovima. Unutar vojnog kompleksa nalazile su se i asfaltirane saobraćajnice u površini od nešto više od 5.000 kvadrata.

Kao poseban deo kompleksa kasarne u Topčideru, prema stručnom mišljenju veštaka iz Gradskog zavoda za veštačenje, predstavlja park-šuma koju je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda proglasio kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, a za grad Beograd predstavlja izuzetan eko-značaj, kao i kulturno-istorijski. Na slobodan kompleks park-šuma otpada skoro 25.000 kvadrata sa oko 550 stabala listopadno-četinarskim drvećem, starim u proseku 30 godina i sva su dobrog zdravstvenog stanja!

Posebna stavka bilo je i vrednovanje mreže podzemnih instalacija duž celog kompleksa, a koja je procenjena na skoro pola miliona evra. Zanimljivo je da procenjena vrednost samo njihovih uklanjanja dostiže 232.207 evra. I na kraju, procenitelji ove vrednosti narodne imovine slažu se da oni ipak nisu bili u stanju da evidentiraju baš sve, posebno kad je reč o podzemnom delu, te da treba i očekivati i dodatne troškove na ove koje su oni zvanično verifikovali i potpisali.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-02-09-2007/parivodic-prodao-marsalat-za-skoro-tri-puta-manju-sumu