Glas Javnosti

ALBANSKO DIVLJANJE U ATINI: Rama im rekao da su jednake GAZDE u Grčkoj (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Albanski premijer Edi Rama obratio se u Atini migrantima iz Albanije, stranačkim aktivistima i svojim pristalicama tokom mitinga koji je u lokalnoj sportskoj dvorani održan uz velike mere obezbeđenja.

Katimerini navodi da je ovaj skup održan juče u atinskom predgrađu Galaci.

Navodi se da je okupljanje započelo već u jutarnjim časovima, a da je Rama reklamirao ovaj miting na svom nalogu na Fejsbuku.

Grčki list navodi da ovaj događaj raspiruje nove tenzije u odnosima Grčke i Albanije.

Podseća se da je Rama pre ovog skupa poručio da je "Grčka demokratska zemlja" koja "nije mogla da spreči jednog lidera da dođe u privatnu posetu i obrati se sunarodnicima".

- Ovo je privuklo više pažnje nego što je možda trebalo, ali ne u pravo vreme neposredno pred izbore za Evropski parlament - poručio je Rama pre mitinga.



Tirana post navodi da je Rama na okupljanju albanskih migranata u Atini kazao da je u grčku prestonicu došao kako bi se sreo sa onima koji su "jednake gazde" u toj zemlji, a ne sa bivšim slugama Grčke.

- Neko je rekao da nije trebalo da vam dođem u posetu, ali će oni možda, nakon što budu videli ovo iskazivanje porodične sreće, razumeti da ja nisam došao da se sastanem sa njihovim bivšim slugama. Došao sam da se borim zajedno sa jednakim gazdama ove kuće. Vi, Albanci iz Grčke, danas donosite dodatnu vrednost u poslovima, znanju i kulturi ove blagoslovene zemlje koja je pre 25 vekova bila kolevka filozofije i demokratije, a sa kojom smo mi povezani ne samo time što smo susedi - kazao je Rama.

Sajt Grik siti tajms navodi da u Grčkoj živi oko milion Albanaca, a da je Rama na kraju obraćanja sunarodnicima imao poruku i za svog kolegu, grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.

On je citirao albanskog pesnika Naima Frašerija koji je u poemi na grčkom jeziku poručio da je istkinska želja Albanaca da žive u miru i harmoniji sa svojim susedima.

- Mi želimo da sa svim našim susedima, Slovenima i Grcima, živimo u harmoniji, u redu i miru. Nemojmo da postajemo neprijatelji i da se borimo, pretrpeli smo dovoljno patnji i tiranije - rekao je Rama.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR