logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Toma i Voja nude Ivici još više?

BEOGRAD - Uprkos optimizmu Velimira Ilića, njegova koalicija nije uspela da juče „skocka“ vladu. S obzirom na to da ima indicija da će Ivica Dačić sa svojim koalicionim partnerima možda tek danas sesti za sto radi „konačnog opredeljivanja“, a i da ono može potrajati i dan i dva, sasvim je moguće da pre ponedeljka ili utorka neće biti jasno kome će se trio Dačić-Krkobabić-Marković „privoleti carstvu“.

Dačić i vrh SPS su juče bili van Beograda, ali su zato oba tabora koja se otimaju o naklonost SPS juče radila na više razboja. Prema izvorima Glasa, Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić su sinoć bili na pragu da ponešto krupno osmisle u svom gledanju i na samo formiranje vlade i na ponudu koaliciji SPS-PUPS-JS.

Svi su izgledi da će popustiti socijalistima i Markoviću Palmi povodom SSP-a da će Koštunica odustati od svog predizbornog obećanja da će taj dokument poništiti odmah posle formiranja vlade. Prema Glasovim saznanjima, formula će biti ovakva: SSP se formalno ne stavlja na dnevni red vlade, u njega se ne dira, nova skupštinska većina (ako se Dačić i njegovi pridruže SRS i DSS-NS) neće žuriti sa njegovom (ne) ratifikacijom bar tokom prve godine mandata novog saziva.

Osim ovoga, navodno, spremni su da Dačiću i njegovima - umesto četiri, kao dosad - ponude dva, možda čak tri ministarstva više. Uključujući i jedno od najvažnijih. A da Milutinu Mrkonjiću, pored celog Ministarstva za NIP koje je dosad držao Đilas, ponude i građevinarstvo, isključivši ga iz Ministarstva za kapitalne investicije Velimira Ilića, tako da bi njemu ostali „samo“ putevi.

Juče su, kao i prethodnih dana, „radili“ i biznismeni koje obično nazivamo tajkunima. Jedan od njih se, recimo, sreo bar tri puta sa Dačićem do njegovog odlaska u Atinu. A u formiranje vlade uključeni su i drugi koji u tom procesu zasad formalno i vidljivo ne učestvuju.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-25-05-2008/toma-i-voja-nude-ivici-jos-vise