logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Rešavamo, pustite nas na miru

BEOGRAD - SPS još nije odlučila hoće li i s kim u novu vladu. Pokušavamo da na miru razmislimo i, jer smo svesni da od nas zavisi budućnost države, donesemo odluku koja će biti najbolja za građane. Nema potrebe za žurbom, niti za tim da nas oni koji su prošle godine istim povodom tri meseca zamajavali narod konstantno jure i pritiskaju, kaže za Glas funkcioner socijalista Milutin Mrkonjić i dodaje da su svakodnevne spekulacije i licitiranje datumima formiranja nove vlasti koje se iz drugih partija plasiraju medijima potpuno neosnovane i neprimerene.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić najavio je da će već početkom ovog vikenda biti formirana „vaša vlada“, odnosno vlada socijalista, narodnjaka i radikala. Ima li istine u njegovoj tvrdnji?

- Kakva vlada, kakvi bakrači! Tek smo doputovali iz Grčke. I tek je tri dana proteklo od objavljivanja konačnih izbornih rezultata. Nečuveno je što svi od nas zahtevaju da se izjasnimo u tako kratkom roku i da bez razmišljanja nesmotreno vučemo poteze. Sramno je da to čine isti oni koji su posle prethodnih parlamentarnih izbora skoro pet minuta pre isteka zakonskog roka sastavili vladu.

Ostalim partijama se očigledno žuri da vas privole na svoju stranu, a pošto bez vas ni jedni ni drugi ne mogu, možete li bar, na osnovu dosadašnjeg toka pregovora, nagovestiti hoćemo li uskoro dobiti novo državno rukovodstvo?[ antrfile ]

- Ma, ni kandidate za poslanike još nismo odredili, kao ni ostale partije. Ostalo je još bezmalo mesec dana do isteka roka za konstituisanje Skupštine, tako da još nema odluka o eventualnoj koaliciji. Druge partije su nas pritiskale da se odlučimo pre drugog kruga pokrajinskih izbora ne bi li ubrali neki glas više. Ali, SPS neće ishitreno reagovati, a građani sigurno ništa neće izgubiti u periodu dok mi razmišljamo.

Sa partijskim liderom Ivicom Dačićem u petak ste bili u gostima kod čelnika Socijalističke internacionale Jorgosa Papandreua, za koga se zna da je u dobrim odnosima sa vrhom Demokratske stranke. O čemu je bilo reči tokom posete i imaju li osnova spekulacije ovdašnjih medija da je on lobirao za vaše priklanjanje „proevropskim snagama“?

- Naravno da nije tako. Da neko od socijalista ode na Mars, ovde bi se pričalo da smo otišli jer tamo neko lobira za neku partiju iz Srbije. Život ne može da stane samo zato što je u toku formiranje vlade. SPS od svog nastanka vodi borbu za ulazak u Internacionalu, jer pripadamo porodici socijalističkih partija sveta.

Ali, nemoguće je ne primetiti da je taj sastanak održan baš sada, usred natezanja o novoj vladajućoj većini.

- Nema nikakve veze da li je to baš sada ili kasnije. Taj sastanak je samo jedan od naših koraka u naporima da se priključimo Internacionali.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-25-05-2008/resavamo-pustite-nas-na-miru