logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Ne prodavati jeftino akcije „Imleka“

BEOGRAD - Vrednost kompanije „Imlek“ je oko 482,4 miliona evra i zbog toga mali akcionari koji u tom preduzeću poseduju 10,6 odsto kapitala ne treba da prodaju akcije na berzi ispod 50 evra, izjavio je juče predsednik Udruženja manjinskih akcionara Srbije Branko Dragaš. Na konferenciji za novinare, on je rekao da je simptomatično da je, i pored dobrih bilansnih pokazatelja, vrednost akcija „Imleka“ na berzi niska i da se kreće od 1.800 do 2.200 dinara, koliko je iznosila poslednja dva dana.

„Neobično je da preduzeće ima dobre perfomanse, a da akcije padaju“, ocenio je Dragaš i dodao se „očigledno priprema velika igra“, aludirajući na najavljenu preprodaju „Imleka“.

On je dodao da je, prema podacima iz bilansa, neto dobit „Imleka“ u 2007. godini iznosila 413 miliona dinara (pet miliona evra), kao i da je vrednost kapitala, takođe, porasla sa 4,8 milijardi u 2004. na 10,1 milijardi dinara u 2007. Naglašavajući da su akcionari upoznati sa time da vlasnik „Imleka“ - „Denjub fuds grupa“ priprema prodaju tog sistema, Dragaš je odgovorio potvrdno na pitanje novinara da li se cena preduzeća namerno drži na niskom nivou.

On je podsetio i da je „Imlek“ sistem 22. aprila dao ponudu za sticanje 0,43 odsto sopstvenih akcija po ceni od 1.850 dinara i skrenuo pažnju akcionarima da, umesto da se odluče da odgovore na ponudu, udruže paket.

Specijalni savetnik „PKB korporacije“ Božidar Puzović rekao je da su iz tog sistema nepotrebno izdvojeni, a zatim i prodati „Imlek“ i „Frikom“, čime su „pokidane veze“ između ova tri preduzeća, koja su po pravilu trebalo da funkcionišu zajedno. On je naveo da se, sa dolaskom nove vlasti, nije uradila prava procena vrednosti „PKB“ - kao i da je imovina tog kombinata značajno umanjena.

Akcionari traže i odgovor na pitanje zašto je država po ceni od 670 dinara prodala većinski paket „Salfordu“ na berzi, i to bez organizovanja javnog nadmetanja, kao i zašto pre prodaje nije urađena validna procena vrednosti kapitala, kako bi se imala u vidu reperna cena ispod koje „Imlekove“ akcije ne treba da se prodaju na tržištu.

U „Imleku“ je trenutno vlasnička struktura takva da 76,60 odsto akcija drži „Denjub fuds grupa“, 10,62 odsto je u vlasništvu fizičkih lica, „Mlekara Subotica“ ima udeo od 3,45 odsto, 2,05 odsto je društveni kapital, 0,14 odsto je u vlasništvu PIO fonda, 2,87 odsto drže pravna lica, dok se 2,96 odsto nalazi na kastodi zbirnom računu, kod kastodi banke. „Salford“ je vlasnik „Denjub fuds grupe“ koja u Srbiji ima tri najveće mlekare - „Imlek“, „Subotičku“ i „Novosadsku mlekaru“, fabriku mineralne vode „Knjaz Miloš„ i prehrambeni koncern „Bambi-Banat“.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-16-05-2008/ne-prodavati-jeftino-akcije-imleka