ponedeljak 2. jul 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Marija Bergam: Želja mi je da zaživim u pozorištu

Marija Bergam: Želja mi je da zaživim u pozorištu

BEOGRAD - Talentovana glumica Marija Bergam, koja je na ovogodišnjem Sterijinom pozorju dobila nagradu iz fonda "Dara Čalenić" za najbolju mladu glumicu za ulogu u predstavi "Radnici umiru pevajući", najavila je da radi na novom filmu "Nigde" profesora filmske i TV režije na FDU, Predraga Velinovića.

"U filmu, koji je ljubavna drama, igram devojku Natašu i to je moja prva glavna uloga", rekla je Bergamova dodajući da je to jedan "neuobičajeni film, koji se razlikuje od svega što se danas radi na našoj filmskoj sceni".

Bergam, kojoj je ovo prvi intervju u karijeri, istakla je da je to jedna veoma nežna, malo intimnija priča o dvoje ljudi i njihovoj ljubavi i da nije do sada nije gledala takav film.

Premijera filma se očekuje početkom 2013. godine, rekla je glumica koja je na trećoj godini studija i dodala da je divno raditi na profesionalnom filmu gde je sve omogućeno, za razliku od studentskih filmova gde se studenti krpe kako znaju i umeju.

Bergam je nagradu na 57. Sterijinom pozorju u Novom Sadu dobila za ulogu sponzoruše Milice, objasnivši da je predstava "Radnici umiru pevajući" Olge Dimitrijević, a u režiji Anđelke Nikolić njena druga predstava u karijeri, dok je prva "Zli dusi" u Narodnom pozorištu u režiji Tatjane Mandić-Rigonat gde ona igra Dariju Pavlovnu.

Na pitanje šta za nju znači nagrada koju je nedavno dobila ova mlada glumica odgovara da joj "mnogo znači".

"Lepo je kad rano, dobiješ najveće priznanje koje možeš da dobiješ, a to je Sterijina nagrada, bar kod nas", ocenila je Bergam, izrazivši nadu da će joj ta nagrada kasnije pomoći u karijeri.

Mlada glumica, koja voli da radi u pozorištu, smatra da je pozorište kao institucija od vajkada bilo izuzetno bitno za civilizaciju, da je ono obeležilo civilizaciju i da traje koliko i sama ljudska civilizacija.

"Najbolji dokaz za to je da i pored svih medijskih filmskih napredaka pozorište nije izumrlo, ono i dalje odlično komunicira sa ljudima i neophodno je. Ali na žalost je neaktuelno, ne samo kod nas već i u drugim zemljama, nedovoljno ga reklamiramo i običan građanin nije dovoljno obavešten i upućen na pozorište", primetila je Bergam.

Ona je dodala da prema njenom mišljenju pozorišta ozbiljno zaživljavaju i da posla ima vise nego ranije, bar po onom što sluša od kolega i što sama može da vidi.

"Radi se dosta i ima jedan lep broj premijera koje izađu po sezoni", ocenila je ona.

Bergam, koja je treća godina na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesorke Biljane Mašić, na pitanje da li je teško biti mlad glumac u Srbiji odgovara da joj je drago što još to ne može da kaže, jer će sve to tek doći.

"Ja sam ipak na školi i u školi si zaštićen, bezbrižan, čuvaju te, neguju i brinu se o tebi, ali kada se sam susretneš sa našim svetom i mogućnostima koje se nude, svakako će biti teško, ali verujem da kvalitet i rad donose sve što treba da donesu", istakla je Bergam.

Glumica je napomenula da je "privilegovana" što studira na Fakultetu dramskih umetnosti. "Imamo sjajnu katedru za glumu i sjajni su profesori, ima vise profesora i asistenata nego nas i svi su na veoma posevićeni", rekla je ona.

Bergam, koja planira diplomsku predstavu sledećeg proleća u nekom od beogradskih pozorišta, rekla je da se nada da će po završetku studija raditi u pozorištima, ali da je glumački posao takav da si stalno u neizvesnosti šta će biti sledeće.

"Mislim da je bitno za glumca da bude u umetničkom treningu, samo mu pozorište to može omogućiti i želja mi je da zaživim u pozorištu kao glumica, ali mislim da je bitno za glumca da bude u obe grane, i na filmu i u pozorištu", zaključila je ona.