logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Stanković: Pšenice dovoljno i za izvoz

BEOGRAD - Zvanična statistika procenila je da će ovogodišnji rod pšenice biti veći od 1,9 miliona tona, što je znatno više od ranijih predviđanja, čime je otklonjena zebnja da će biti manji zbog manje setve i da će Srbija biti uvozno zavisna, izjavio je ekspert Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

''Ukupan rod je procenjen na svih 386.000 hektara žetvene površine, a ja očekujem punih dva miliona tona i oko 300.000 tona prelaznih zaliha", rekao je Stanković napominjući da je domaća potrošnja 1,2 miliona tona.

On je ocenio da će Srbija sa ovim prelaznim zalihama, imati oko 600.000 tona pšenice za izvoz i "mirno će moći da podmiri ugovorne obaveze koje ima prema stranim kupcima".

To, međutim, ne znači da Srbija treba da ''problem pšenice ostavi da se sam po sebi rešava", istakao je Stanković i dodao da vlada mora da stabilizuje ovu proizvodnju na površini od 600.000 do 700.000 hektara.

"Srbija mora u svakom trenutku da ima raspoloživih milion tona pšenice za plasman. Imamo tržište za tih milion tona, to su tržišta Bliskog istoka, arapskih zemalja, Irana, Iraka, Libije, plus ova regionalna tržišta", ukazao je Stanković, koji je savetnik predsednika PKS za poljoprivredu.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-24-06-2012/stankovic-psenice-dovoljno-i-za-izvoz