Glas Javnosti

SPOR AN VIDIKU: Predsednica Severne MAkedonije položila zakletvu, ali izostavila reč "severna"

Vesti
Autor: Glas javnosti

Šesta predsednica Severne Makedonije izostavila je reč "severna" iz naziva države prilikom polaganja zakletve, zbog čega je grčka ambasadorka odmah napustila skup, a posebnim saopštenjem oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje

Nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova položila je danas svečanu zakletvu čime je stupila na dužnost.

Tokom polaganja zakletve, kako prenose skopski mediji, Siljanovska Davkova nije izgovorila reč "severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države.

"Izjavljujem da ću funkciju predsednika Republike Makedonije obavljati savesno i odgovorno. Poštovaću Ustav i zakone i štititi suverenitet i teritorijalni integritet Republike Makedonije", rekla je Siljanovska, prenosi makedonski "Plusinfo".

Ona je u parlamentu izjavila da će biti predsednica svih građana i da neće "praviti razliku između njih na osnovu etničke, verske, polne ili bilo koje druge" pripadnosti.


Siljanovska je svoj govor posvetila ženama zbog kojih je, prema njenim rečima, odlučila da se kandiduje.

"Nažalost, nema mnogo žena u politici. Srećna sam što inspirišem druge žene. Ako ja mogu da budem predsednica, možete i vi", ukazala je Siljanovska koja je pobedila u drugom krugu izbora kao kandidat VMRO-DPMNE.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke ocenilo je da je prilikom polaganja zakletve predsednice Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove koja nije izgovorila puno ime države, već samo reč "Makedonija", došlo do flagrantnog kršenja Prespanskog sporazuma od kojeg, kako upozorava, zavise i bilateralni odnosi Atine i Skoplja.

Davkova nije izgovorila reč "severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, uprkos tome što se u tekstu zakletve, koji je pročitao odlazeći predsednik Sobranja Jovan Mitreski, pozivajući Siljanovsku da ponovi, država pominje kao Severna Makedonija.

Ambasadorka Grčke je nakon toga napustila Sobranje u znak protesta, a usledila je i reakcija Ministarstva spoljnih poslova Grčke, prenose grčki mediji.


Osim protesta zbog neizgovaranja punog imena države i kršenja Prespanskog sporazuma, grčko ministarstvo ocenilo je da je grčka vlada, uprkos primedbama, poštovala potpisani dokument kao ratifikovani međunarodni ugovor koji ima prednost nad bilo kojom drugom odredbom zakona, navodi se u saopštenju.

"Grčka, u tom kontekstu, kategorički navodi da dalji napredak u bilateralnim odnosima sa Severnom Makedonijom, kao i njen evropski kurs zavise od pune primene Prespanskog sporazuma i pre svega od upotrebe ustavnog imena zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije, je univerzitetska profesorka na Pravnom fakultetu u Skoplju na predmetu Ustavno pravo i politički sistemi.

Siljanovska Davkova je šesta predsednica Severne Makedonije i prva žena izabrana na ovu funkciju.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR