logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Dva brenda i po koji hit

Članovi obnovljenog sastava „Leb i sol“ pojačani Dadom Topićem održaće sutra u Centru „Sava“ promotivni koncert albuma „Itakanataka“. Pomenuti materijal prvi je studijski album grupe posle 19 godina, a istovremeno sa Beogradom pojavio se i u Makedoniji i Hrvatskoj. O koncertu, "revival" albumu i još po nečemu za Glas govori Bodan Arsovski, deo prve postavke grupe.

- Kao što promotivni koncert i podrazumeva najviše ćemo svirati stvari sa novog albuma „Itakanataka“. Ali zna se da je iza nas bogat opus. Izdali smo tu „Antologiju“ pre tri-četiri godine i svirali je na povratničkoj turneji, pa ćemo sada svirati ponešto što jeste na tom albumu, ali i nešto što se nije našlo na njemu. A tu je i Topićev minuli rad. Dadu sam rekao da sad, kada je sa nama, moramo da uradimo nešto sa njim. Rekoh mu da o „Makedoniji“ neću pričati, da se ona računa po default-u, ali moramo da uradimo i još neku njegovu kompoziciju. Tako smo spojili dva brenda „Leb i sol“ i Dado Topić. Nama je sve to zabavno i imamo nameru da sviramo puno koncerata.[ antrfile ]

Ta dva brenda su sad „Leb i sol“?
- Grupa je menjala formacije tokom svog postojanja. Mi smo u stvari počeli kao kvartet, pa smo jedno vreme bili trio. Krajem osamdesetih bili smo kvintet. „Leb i sol“ otvoren bend. Važno je da postoji ideja, pa ko je zainteresovan on radi na tome, a onaj ko ima neka druga posla, neće se toga prihvatiti.

Jeste li zvali Vlatka?
- Zvali smo ga nekoliko puta, jednom nije mogao da dođe na sastanak jer je radio je pločice u kupatilu, nedelju dana kasnije imao je neka druga posla... Poslednji put je reko: „Za mene je ‘Leb i sol’ završena priča“. To je mene pomalo i uvredilo. Od marta meseca 2007, iako smo krenuli da radimo čekali smo ga do avgusta i kada nije došao morali smo da radimo sa novim gitaristom. Pozvali smo Dimitra Božikova, to je jedan popularni i veoma dobro poznat gitarista u Makedoniji. Sa njim smo mesec dana u Ohridu spremali stare kompozicije, posle toga smo u septembru i oktobru u Skoplju radili novi materijal, da bismo u novembru ušli u studio „Hamer“ u Novom Sadu.

Kako je Dado ušao u celu priču?
- Kada smo snimili sedam instrumentalnih pesama i kada je početkom decembra došlo na red da radimo obradu narodne makedonske pesme „Se zaljubiv edno mome“, shvatili smo da radimo „već viđeno“. Opet je to bila gitara koja svira melodiju, opet neko imao solo i zapitali smo se šta radimo. Imali smo isti film samo je u pitanju bila druga pesma. To je „Leb i sol“ uvek radio. Onda sam rekao da nije loše pronaći nekoga ko će je otpevati. Imao sam ideju da zovem puno ljudi, čak sam pomišljao i da je sam pevam. Setio sam se situacije iz 1978, kada smo trebali da radimo sa Dadom Topićem. Pomislih da to sada ostvarimo. Razmišljao sam o tome da ko zna gde je on sad, možda u inostranstvu, ali sam ga ipak pozvao. Rekao je da je u Beogradu i da već sutradan može da dođe u studio u Novi Sad. Došao je i rekao da zna pesmu. Napisali smo mu tekst za koji je rekao je da je veoma tužan. Objasnio sam mu da nećemo ići na patos, nego da ćemo joj dati malo života i da ćemo uraditi jači ritam i dobar gruv i da to može da bude super. Dado je to otpevao dosta emotivno i u svom stilu, na šta su iz produkcije „Hamer“ rekli da imamo hit.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-19-04-2008/dva-brenda-i-po-koji-hit