četvrtak 17. april 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Deblokada Deviča

Zločini albanskih terorista 1995-1998. godine (11)

Deblokada Deviča

Početkom avgusta 1998. policija je razbila jaka uporišta OVK u Drenici, proterala ih iz više sela, a monahinje su prvi put posle višemesečnog života u blokadi izašle izvan manastirskih zidina

Posle više meseci pod blokadom šiptarskih terorista, 9. avgusta, deblokiran je manastir Devič. Reporterski zapis novinara Miljana Vuksanovića o tome objavljen je u Jedinstvu 10. septembra pod naslovom „Manastir Devič ponovo slobodan“.

„Akciji policije na Kosovu i Metohiji, posebno na čišćenju Drenice od terorista, gotovo nezapaženo je prošla vest o deblokadi puta od Srbice preko Lauše do manastira Devič. Novinare su verovatno tada više interesovala mnoga uporišta u Drenici, a posebno Lauša, koja se smatrala i „tvrđavom“ bandita. Pod naletom policije, međutim, najveći broj balista je pobegao iz svojih utvrđenja i bunkera kojima je bilo ispresecano to selo. Samo najokoreliji su pružali otpor bežeći u šume i spasavajući glave sklanjajući se dublje u dreničkim jazbinama.

Paljba po svetinji

Padom Lauše otvoren je put za dalje napredovanje policije u gonjenju terorista. Preko bunkera i rovova policajci su grabili prema manastiru Devič, koji je više meseci bio pod opsadom dreničkih balista. Pre toga policija je proterala teroriste iz sela Ludovići i Vojvodići, koji se nalaze u neposrednoj blizini manastira. Teroristi su u povlačenju pred nezadrživim naletom momaka u plavom otvorili vatru na manastir Devič. Na sreću, samo je neznatno oštećena krovna konstrukcija, dok je celokupno zdanje ostalo netaknuto.

SRBI U ROVOVIMA

Iako je optimalni rok za žetvu uveliko prošao, u nekim delovima Kosova i Metohije žito nije tada požnjeveno. Umesto na njivama, Srbi i Crnogorci su u leto 1998. godine dane i noći provodili u rovovima, iz kojih su branili svoja ognjišta na koja su svakodnevno nasrtali albanski teroristi.
Oko 300 Srba iz Belice, kod Istoka, poslednjeg dana jula 1998. godine odbilo je peti napad na svoje selo u ovom mesecu. Prvi se, inače, dogodio 5. jula. Napad je ovoga puta izvršen iz pravca Padališta i Čitaka, odakle su više od sat vremena balisti pucali iz snajpera i puškomitraljeza.

Kada su balisti oterani, grupa policajaca je za trenutak ostavila oružje i prihvatila se popravke krova na manastiru. Za to, a još više za proterivanje balista policiji su zahvalne monahinje te srpske svetinje koje se nalaze usred okruženja zulumćara. Već istog dana one su „oslobođenim“ putem došle u Skupštinu opštine Srbica, sedište srbičkog SUP-a. To je simbolički označilo i njihov izlazak iz višemesečnog zatočeništva. Monahinje i starešina manastira igumanije mati Anastasija veruju u najavu srećnijih vremena, mira i blagostanja za sve ljude dobre volje. NJima predstoji obnova manastira i njegova priprema za ponovni dolazak brojnih vernika. Telefonske veze sa manastirom, koje su početkom ove godine prekinuli šiptarski teroristi, još su u prekidu. Treba da se obnovi i električna mreža, ali uz, kako kažu, Božju pomoć i podršku lokalnih vlasti sve će to uskoro biti popravljeno.

Trn u oku balistima

Ovo srpsko svetilište je decenijama bilo trn u oku balistima. Nekad skriveno, a u poslednje vreme sve otvorenije su uznemiravali monahinje. Remetili su im službu i redovan život. U vreme večernje službe lupali su na manastirska vrata, gađali crkvu kamenicama.

Manastir se nalazi u srcu Drenice, u šumama i daleko od srpskih naselja. Napadali su ga i pustošili još Turci, a potom balisti. Manastir je izgrađen sredinom 15. veka, a prvi ktitor je sveti Joanikije Devički Čudotvorac pustinožitelj koji je tu i sahranjen.

Sutra: Čuvari Sirinićke župe