logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Besplatni ginekološki pregledi na VMA

BEOGRAD - Vojnomedicinska akademija (VMA) najavila je besplatne ginekološke preglede u cilju ranog dijagnostifikovanja raka grlića materice, od kojeg, prema navodima VMA, svakog dana u Srbiji umre po jedna žena, što se ne bi dogodilo da je redovno obavljala te preglede.

U saopštenju VMA se ističe da se tek svaka peta žena u Srbiji redovno pregleda kod ginekologa, zbog čega će se u toj ustanovi za sve žene, od 28. maja do 1. juna, obavljati besplatni pregledi PAPA testom kojim se najsigurnije utvrđuje da li je žena obolela od raka grlića materice, kao i digitalne kompjuterske kolposkopije.

"Srbija je danas na prvom mestu u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, a svakog dana u Srbiji jedna žena umre od ove bolesti. Tragična činjenica je da nijedna žena u Srbiji ne bi umrla od ove bolesti ukoliko bi redovno išla na ginekološke preglede.

Epidemiloške studije potvrđuju da preko 80 odsto žena koje umru od ove bolesti pet godina ili duže nisu bile kod ginekologa", kaže se u saopštenju VMA.

Besplatni pregledi na VMA se organizuju u okviru akcije "Tri minuta koja vam mogu spasiti život", a mogu se zakazati telefonom na broj 064/ 8743 102 svakog radnog dana do 25. maja 2012. godine, od 12 do 15 časova ili elektronskom poštom na email adresu oojŽvma.mod.gov.rs


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-22-05-2012/besplatni-ginekoloski-pregledi-na-vma