logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Početak oglašavanja OVK

Sledeći teroristički zločin dogodio se 21. avgusta, oko 12,30 časova, na stočnoj pijaci u Srbici. Tada je ubijen Šefćet Dibrani, rođen 1949. godine u selu Gradica, SO Glogovac, sa prebivalištem u kosovskomitrovačkom naselju Šipolje, zaposlen kao šumar u JP „Srbijašume“. Nepoznati terorista mu je iz neposredne blizine u leđa ispalio više hitaca i naneo mu tri prostrelne rane koje su bile smrtonosne.

Albanski teroristi su se tokom 1995. godine još dva puta oglasili svojim rušilačkim akcijama. Prva je izvedena 6. februara između 13 i 15 sati, na deonici puta između istočkih naselja Đurakovac i Prekale, kada su nepoznata lica oskrnavila nadgrobnu ploču Zvonka Rajčića, tridesetjednogodišnjeg pripadnika MUP Srbije koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći 31. oktobra prethodne godine. Mermerna ploča je polomljena u paramparčad kamenom teškim oko tri kilograma koji je iskopan petnaestak metara dalje. Osnovano se sumnjalo da su taj vandalski čin izvršili albanski ekstremisti, posebno zato što je pokojni Rajčić bio komandir specijalne jedinice milicije za četiri opštine Pećkog okruga i jedan od doslednih boraca u otkrivanju i slamanju albanskog separatizma u ovom kraju.

S proleća su albanski teroristi u napadu na civilne objekte bili mnogo „konkretniji“. U noćnim satima 6. maja postavili su četiri eksplozivne naprave na dve kuće u upravo izgrađenom izbegličkom naselju u Juniku kod Dečana u koje je tih dana trebalo da se usele Srbi i Crnogorci pre neku godinu izbegli iz Albanije. Dve eksplozivne naprave su aktivirane i nanele su izvesnu materijalnu štetu, dok dve preostale nisu ni aktivirane. Vandalski i teroristički čin je, očigledno, bio usmeren, pre svega, na zastrašivanja brojnih porodica koje su upravo tih dana trebalo da se usele u novoizgrađeno naselje. Tokom 1996. godine, albanski teroristi su na području Kosova i Metohije izvršili ukupno 12 napada na građane svih nacionalnosti i na civilne objekte, među kojima i na one u kojima su smešteni prognanici iz Republike Srpske Krajine. Ubijeno je šest građana, dok je jedan lakše povređen.[ antrfile ]

Ove godine se u javnosti prvi put pojavilo ime terorističke organizacije tzv. „Oslobodilačke vojska Kosova“, koja je preuzela odgovornost za jedan broj napada na području Podujeva, Dečana i Peći. Sredinom godine Priština i drugi gradovi na Kosmetu prosto su bili zasuti pamfletima koji su u zaglavlju imali naslov „ Ćljirimi“ („Oslobođenje“). NJima je u nekoj od ilegalnih štamparija prvi put odštampano saopštenje takozvane „oslobodilačke vojske Kosova“. Pamfleti su distribuirani tokom noći, a mogli su se naći na šoferšajbnama parkiranih vozila, na ulici i u poštanskim sandučićima ulaza stambenih zgrada.

Intenzivirana je i političko-propagandna aktivnost albanskog separatističkog podzemlja, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. S pravom euforijom Albanci su propratili otvaranje Američkog informativnog centra u Prištini (5. juna), a nesrećno i nehotično ubistvo studenta Armenda Dacija u naselju Sunčani breg u Prištini iskorišćeno je za višednevne demonstracije i defilee albanskih žena sa cvećem i svećama u rukama. Tokom tih demonstracija često su se mogli čuti i otvoreni pozivi na oružje i osvetu.

Paralelno sa demonstracijama i ritualima, koji nikako nisu u skladu sa albanskom tradicijom, sada već organizovane terorističke bande albanskih ekstremista nastavile su sa doturom naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava. Opštinsko veće Dečana je raspisalo konkurs za dodelu placeva za postavljanje 47 privremenih objekata „male privrede“. Već prvog dana po objavljivanju konkursa Komisiji je stiglo preko 50 prijava, među kojima je više od polovine bilo onih koji su uputili pripadnici albanske nacionalne manjine. Preko 80 odsto prijava bilo je rešeno u korist podnosilaca prijava baš iz njihovih redova. No, u skladu sa svojim opredeljenjem da ne priznaju Srbiju i njene organe vlasti, čelnici opštinske organizacije Demokratskog saveza Kosova u Dečanima, pod hitno su zakazali sastanak podružnice i naredili svojim sunarodnicima da odustanu od zahteva za dodelu placeva. Molbe, su, naravno, već sutradan - povučene.

Inače, prvi teroristički napad na civile te godine dogodio se 29.februara. U ranim jutarnjim satima u kući porodice Vukčević, u selu Orizi nedaleko od Đakovice, izbio je požar koji je zahvatio međuspratnu konstrukciju. U toj kući već nekoliko godina niko nije živeo, pa je isključena mogućnost izbijanja požara zbog dotrajale električne instalacije jer je prekinut dovod struje do objekta. Nema sumnje da je neko namerno zapalio ovu kuću.

Sutra: Atentat na rektora Papovića


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-10-04-2008/pocetak-oglasavanja-ovk