logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Namerno žrtvovali muslimane

Među odgovornostima koje su u surovim istorijskim pobedama i zamešateljstvima zapadne sile nametnule, ali i iskoristile za žigosanje Srba i proglašavale ih „krivim kao narod“, mogla bi se podvesti i srebrenička tragedija. Bez namere da „pravda“ lik i delo Ratka Mladića i Radovana Karadžića, Glas od dr Darka Trifunovića sa Fakulteta za bezbednost, saznaje detalje njegovog razgovora sa diplomatskim izvorima i stranim novinarima, svedocima događaja u Tuzli koji otvaraju pitanje - čija je prava odgovornost za onoliko stradanje muslimana. U sledećim redovima stoji da su oni žrtve muslimanskog vođstva, koje je u cilju presecanja RS na dva dela svesno prekršilo dogovor o povlačenju 14.000 muslimanskih vojnika iz Tuzle.

- Između Mladića, Amerikanaca, muslimanskih starešina u Tuzli i holandskog pukovnika Karemansa postignut je dogovor da se 11. jula 1995. muslimani evakuišu iz Srebrenice u Tuzlu, gde je bila američka avio-baza. Tu je trebalo da budu primljene sve žene, deca i svi vojnici iz Srebrenice i da se momentalno demobilišu. Između 12.000 i 14.000 muslimanskih vojnika se u skladu sa tim dogovorom, stacioniralo oko Srebrenice. U prilog tome da je dogovor postojao govori i činjenica da su srpski tenkovi ušli u Srebrenicu, a da nijedan metak ili projektil na njih nije ispaljen, iako su muslimani imali najnovije oružje tog vremena. Civili su evakuisani autobusima i prva tura od 3.000 vojnika bezbedno je prošla kroz RS i po dolasku u Tuzlu videla se sa porodicama. O tome su mi posvedočili strani novinari, koji su tada pratili događaje u BiH - kaže Trifunović.[ antrfile ]

Međutim, muslimanske starešine, prema njegovim rečima, odmah krše dogovor i tih 3.000 vojnika raspoređuju ka severu, odnosno koridoru i sarajevskom ratištu. Da je stiglo svih 15.000, muslimani bi, procenjuje ovaj stručnjak, uspeli da razbiju RS na dva dela. Mladić bi istog trenutka od vojnog dobitnika postao gubitnik, izgubio bi RS, a ona bila uništena.

- Mladić je, očigledno shvativši situaciju, naredio da se ostatak muslimanskih vojnika koji su prelazili teritoriju RS neutrališe. Ostaje diskutabilno kakvo je to njegovo naređenje bilo - je li direktno kazao pobi sve tamo, ili je tražio akciju širih razmera s ciljem da se neutrališu, pošto se dogovor ne poštuje.

Amerikanci, svesni da je dogovor propao, u avgustu organizuju sastanak u Solunu. Inicijator je bio Ričard Holbruk, koji tada daje garancije Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću da se povuku sa političkih funkcija u zamenu za to da ne budu uhapšeni. U dokaze da je Srebrenica smišljen scenario, Trifunović ubraja i izjavu holandskog pukovnika Karemansa da „u Bosni nema nevinih, a akcija je izvedena manje-više korektno“.

U zaključcima koje izvodi iz navedenih podataka, naš sagovornik se najpre jasno distancira od bilo kakvog opravdavanja Mladića i Karadžića i pita se:

- Da li su Amerikanci iz Tuzle koji su pomagali srebreničke muslimane sve vreme i u vojnoj opremi i u kršenju rezolucija, znali da će muslimani pogaziti dogovor i zašto nisu učinili ništa da ih u tome spreče. Bilo je potpuno jasno i predvidivo da će Mladić morati da se odluči na onakav potez ako muslimani i oni koji su garantovali dogovor, tj. trupe UN i Amerikanci u Tuzli ne ispune svoj deo. Mladić se našao u situaciji biti ili ne biti. To otvara pitanje odgovornosti za Srebrenicu, jer nije samo bitno ko je zločin izvršio, nego ko ga je omogućio i podstrekao. Ako čoveka dovedete u situaciju da mora da bira između svog i tuđeg života, onda on nema izbora. Znači, muslimani Srebrenice su izmanipulisani na najgori mogući način i njima se i dan-danas manipuliše, jer im se ne govori prava istina. Otvoreno su žrtvovani - istakao je Trifunović.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-17-03-2008/namerno-zrtvovali-muslimane