logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

NATO danima planirao bombardovanje Ambasade Kine

Bombardovanje Ambasade Republike Kine 8. maja 1999. godine nije bilo slučajno niti je imalo bilo kakve veze sa objašnjenjem tadašnje američke administracije da je reč o grešci i kolateralnoj šteti. Prema saznanjima do kojih je došao Glas, sedam dana pre ovog čina, do tada neviđenog u istoriji ratovanja, tridesetak novinara iz celog sveta, u beogradskom hotelu „Hajat“ videli su mapu ciljeva NATO snaga na kojoj je kao jedna od meta bila označena Ambasada Kine. Pretpostavlja se da su mape sa ciljevima u Beogradu doturane stranim novinarima, kako se ne bi u momentu bombardovanja našli pred ciljem.

Interesantno je to da prisutni novinari ni sami nisu verovali da je pomenuta mapa verodostojna, već su sa osmehom propratili činjenicu da se kineska ambasada nalazi kao potencijalna meta. Dobro je poznato i to da su sva diplomatska predstavništva sveta, prema konvencijama Ujedinjenih nacija, zaštićena zona tokom ratnih sukoba.

-Karte koje smo do tada gledali u „Hajatu“ nepogrešivo su otkrivale buduće ciljeve NATO bombardera. Ako smo danas videli zaokruženu metu, već sutradan bi taj cilj bio izložen razornim projektilima. Ipak, kada smo, otprilike sedam dana pre napada, videli da se na mapi ciljeva nalazi Ambasada Kine, smejali smo se uz komentar da ni nepogrešivi NATO nije savršen i da može da napravi grešku - ističe sagovornik Glasa.[ antrfile ]

U „Hajatu“ je viđena crno-bela kopija klasične NATO vojne mape u formatu A2. Svaka od institucija koja je trebala da bude napadnuta bila je zaokružena.

Da je postojala mapa na kojoj je kao cilj bila označena Ambasada Kine, mogu da potvrde tridesetak novinara. Pomenutu kartu videli su izveštači Si-en-ena, Ruske državne televizije, britanskih Bi-bi-sija i Skaj njuza, američkih stanica Ej-bi-si, Si-bi-es, kanadske Si-bi-si, nemačkog ZDF-a, japanskih, holandskih, italijanskih, španskih i drugih televizija kao i mnogi drugi čije je prebivalište bilo u „Hajatu“.

-Najviše novinara-izveštača boravilo je na sedmom spratu „Hajata“, u „Ridžensi klubu“. Uveče 3. maja, pred njima se našla mapa sa ciljevima. Razlog za ironične komentare bilo je i to što je jedan od ciljeva bila i upravna zgrada „Jugopetrola“ koja je naslonjena na „Hajat“, u kome su boravili svi strani reporteri. Međutim, kada je posle nekoliko dana Ambasada Kine bila sravnjena avionskim projektilima, nikome više nije bilo do smeha - dodaje naš sagovornik.

Novinar britanske televizije ITN, Džulijan, bio je toliko uplašen da je odmah kontaktirao komandu NATO u Briselu kako bi im skrenuo pažnju da se samo nekoliko desetina metara dalje od zdanja „Jugopetrola“ nalaze svi strani novinari i da bi bili izloženi razornim bombama.

Pored toga što su se svi o ciljevima informisali na sajtu NATO - s vremena na vreme pred novinarima se nalazila mapa sa zaokruženim ciljevima. Ipak, pomenuto veče sporna mapa je iznenada nestala kada su novinari otišli u sobe.

Interesantno je i to da je nekoliko dana pred napad na Ambasadu u Beogradu, kineski ministar spoljnih poslova žestoko kritikovao politiku Sjedinjenih Država na Balkanu. Upućeni kažu da je možda baš zato, pored izjava da je bila greška, izostalo zvanično izvinjenje Vlade SAD, koje je doduše stiglo tek tri godine kasnije.

U napadu na kinesku ambasadu poginulo je troje ljudi, a 20 je teže i lakše povređeno. Život su izgubili Hi Hišu (31), novinar lista Nuah Min Ri Bao, Đu Đing (28), novinar istog medija i Šao Đinhuan, reporter lista Hsinhua. Vojni ataše Ambasade Ren Bao Kai (45) pretrpeo je teške povrede.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-17-03-2008/nato-danima-planirao-bombardovanje-ambasade-kine