logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Nagrada "Branko Miljković" Enesu Haliloviću

NIŠ - Pesnik, pripovedač, dramski pisac, novinar, ekonomista i pravnik Enes Halilović dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Branko Miljković", za knjigu "Pesme iz bolesti i zdravlja", u izdanju Konrasa iz Beograda, saopštio je žiri.

Uz podatak da je na konkurs stiglo više od 80 pesničkih knjiga, petočlani žiri je saopštio da Halilovićeva zbirka "donosi uzbudljivu, recepcijski komunikativnu poeziju, koja na neprolazno uznemirujuća egzistencijalna pitanja o životu, smrti, prolaznosti i trajanju nudi koliko lične, intimne, toliko univerzalno važeće odgovore".

"Pesnik Halilović je izvanredan metafizičar, njegove pesme odlikuju se snagom i zrelošću, tragičkim iskustvom, kao i dijalogom koji ostvaruje sa različitim civilizacijama, kulturama i epohama", ocenio je žiri.

Halilović je osnivač novinske agencije Sanapres, književnog časopisa Sent i veb časopisa za književni intervju Ekerma i dopisnik iz Novog Pazara novinske agencije FoNet, a Nagradu "Branko Miljković" je dobio na 35. rođendan.

Objavio je zbirke poezije "Srednje slovo", "Bludni parip" i "Listovi na vodi", zbirke priča "Potomci odbijenih prosaca" i "Kapilarne pojave", drame "In vivo" i "Kemet".

Prevođen je na engleski, nemački, španski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski i katalonski jezik.

U najužem izboru za nagradu bile su knjige Jelene Lengold "Bunar teških reči", Vladimira Kopicla "27 pesama: tenkovi i lune" i Nine Živančević "Isceljenje".

Nagradu dodeljuje Grad Niš, a finansijski je podržava i Ministarstvo kulture. To priznanje se sastoji od povelje i 250.000 dinara.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/kultura/glas-javnosti-05-03-2012/nagrada-branko-miljkovic-enesu-halilovicu