Glas Javnosti

Namirnice koje treba da konzumirate ako želite da se probudite puni energije

Hrana
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci se slažu da spavanje treba da bude prioritet ako želimo da se probudimo puni energije.

Međutim, postoje i neke namirnice koje se smatraju neophodnim za više energije.
Složeni ugljeni hidrati
Prema Američkom udruženju za srce, složeni ugljeni hidrati, za razliku od jednostavnih, sporije se vare i sporije oslobađaju glukozu u krvotok.

Zbog toga nam konzumiranje složenih ugljenih hidrata može pomoći da se osećamo kao da smo puni energije tokom celog dana.
Namirnice koje se sastoje od složenih ugljenih hidrata su pšenični hleb, slatki krompir, ovsena kaša, semenke bundeve, jabuke i leblebije.
Hrana bogata vlaknima
 
Konzumiranje hrane bogate vlaknima može biti odličan trik za više energije. Jedite bobičasto voće, kinoju, suve šljive ili lisnato povrće, posebno spanać.
Masti korisne za srce
Uobičajena grupa namirnica za koje nutricionisti kažu da može poslužiti kao veliki pojačivač energije su masti koje su zdrave za srce. Takve namirnice su: avokado, tofu, masline, sardine, crna čokolada i losos.
 
Voda
Voda se često zanemaruje, ali zapravo može povećati energiju. Osećaj dehidracije može uticati na raspoloženje i učiniti da se osećate usporeno, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Opšta smernica je da nam je potrebno šest do osam čaša vode dnevno, uključujući čaj i kafu. Ali dijetetičarka Ejmi Gudson za New York Post tvrdi drugačije.
- Tačno je da mnogi faktori utiču na količinu vode koja vam je potrebna, uključujući vaše godine, pol, nivo aktivnosti i opšte zdravlje. Za žene, ukupna količina vode je oko 11,5 šoljica dnevno, a za muškarce oko 15,5 šoljica. Međutim, ovi Procene uključuju tečnosti koje se konzumiraju iz hrane i pića, uzimajući to u obzir, ženama je potrebno oko devet šoljica tečnosti dnevno, a muškarcima oko 13 šoljica da nadoknade izgubljenu vodu - rekla je Gudson.


Glas javnosti/ B05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR