Glas Javnosti

Ugovor za „Tiršovu 2“: Radovi od procene skuplji za „samo“ 23 miliona evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo za javna ulaganja dodelilo je ugovor za izgradnju Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“, vredan 118 miliona evra bez PDV-a (oko 13,8 milijardi dinara). Ovo predstavlja „poskupljenje“ od 23 miliona evra, jer je isto ministarstvo na početku tenderske procedure procenilo da će radovi koštati 11,2 milijarde dinara (odnosno oko 95 miliona evra).

Ugovor je dobio konzorcijum firmi čija je ponuda u prethodnom postupku, usled cene od 15 milijardi dinara (oko 128 miliona evra), ocenjena kao „neprihvatljiva“.

Podsetimo, država je nekoliko puta pokušala da nađe izvođača radova za „Tiršovu 2“ u otvorenom postupku javne nabavke, a poslednji put je javni poziv oglašen sredinom jula.

Ovaj postupak je obustavljen početkom godine, jer je jedina pristigla ponuda ocenjena kao „neprihvatljiva“, zato što je premašila procenjenu vrednost javne nabavke za skoro četiri milijarde dinara (približno 34 miliona evra).

Ponudu je tada podnela grupa ponuđača koju čine firme W.D. Concord West, SMB Gradnja, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković, PP INženjering Stojanović i ona je iznosila 15 milijardi dinara bez PDV-a (oko 128 miliona evra).


Iako je ponuda ovih firmi ispunjavala sve ostale uslove iz konkursne dokumentacije, odbijena je zbog cene.

Nakon neuspešnog javnog tendera, Ministarsvo je odlučilo da ide u „konkuretni postupak sa pregovaranjem“, postupak koji može da se sprovodi kada su u prethodno sprovedenom otvorenom ili restriktivnom postupku sve ponude bile ocenjene kao neprihvatljive.

U ovom slučaju, javni naručilac nije dužan da objavi javni poziv, ali može da pozove ponuđače koji su u prethodnom postupku podneli ponudu i ispunili kriterijume za kvalitativni izbor, ako početni uslovi javne nabavke nisu bitno izmenjeni.

Tako je u konkurentni postupak sa pregovaranjem pozvana ista grupa firmi koja se prijavila za ovaj posao i u otvorenom postupku: W.D. Concord West, SMB Gradnja, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković, PP INženjering Stojanović.

Početna ponuda koju je ova grupa dala u postupku sa pregovaranjem iznosila je 121,6 miliona evra, ali je u toku pregovaranja cena spuštena na 118 miliona evra, što je bila i konačna ponuda.


Postojeća zgrada „Tiršova“ ne pruža adekvatne uslove za optimalno lečenje i negu, navodi se u tenderskoj dokumentaciji. Izgradnjom nove zgrade, stara će najverovatnije biti prenamenjena kao jedinica za palijativnu dečju medicinu, smeštajna jedinica za roditelјe pratioce ili kombinacija i jednog i drugog.

Nova zgrada će se nalazit na 500 metara od sadašnje UDK Tiršova, a parcela na kojoj je planirana izgradnja objekta je u nagibu prema autoputu.

Pripremne radove na uređenju gradilišta, koji uklјučuju i radove na izradi potpornih konstrukcija i obezbeđenju temelјne jame, izvodile su firme Novkol, WD Concord West, Sky Technologies, Srbijaautoput. NJima je za taj posao dodeljen ugovor vredan 6,2 miliona evra.

Projekat „Tiršova 2“ delom je finansiran iz donacije Evropske unije (sa 35,7 miliona evra), piše na sajtu EU u Srbiji.

Deo novca za Tiršovu (54 miliona evra) se obezbeđuje i kroz kredit Razvojne banke Saveta Evrope, vidi se iz Zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Banke za razvoj saveta Evrope iz 2019. godine.

Glas javnosti /N011S  

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR