Glas Javnosti

Ima li nestašice leka fraksiparin u apotekama?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Redakciji N1 javila se građanka koja ukazuje na problem nestašice leka fraksiparin koji sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje opasnih ugrušaka.

Kakva je situacija u apotekama i ko je dužan da ovaj lek obezbedi i kako stoje stvari sa zalihama.

Leka ima u apotekama, tako su potvrdili farmaceuti i nema reči o nestašici fraksiparina.


Sonja Stojiljković, farmaceut iz Farmaceutske komore Srbije kaže da je u par navrata bila nestašica fraksiparina, naročio tokom pandemije koronavirusa obzirom na to da je ovo lek za razređivanje krvi a tada smo imali enormnu potražnju ovog leka. U pitanju je lek koji se daje preventivno ili trenutno kada postoji neki veliki rizik od venske tromboze, a to se dešava u trudnoći ili kada su neke velike hiruške intervencije – onda lekar propiše određeni vremenski period kada pacijent treba da uzima fraksiparin“, objašnjava farmaceutkinja.

Da li se lek plaća ili ne?

„Lek ide na neke indikacije na RFZO, znači nisu sve situacije kada vam lekar propiše lek ujedno i indikacije za RFZO. Čak i kada su u pitanju te velike operacije do 35 dana lek možete dobiti da ga ne plaćate, preko RFZO-a, a ukoliko je potreban dalji tretman onda lek treba da se plati“, kaže sagovornica i potvrđuje da postoje različite situacije što se tiče davanja ovog leka.


Cena leka i alternativa fraksiparinu

„Postoje heparini niske molekularne mase koji nisu svi u potpunosti isti ali u dogovoru sa lekarom može da se pređe s jednog na drugi, znači ne na svoju ruku već isključivo u dogovoru sa lekarom ukoliko dođe do deficita jednog od proizvođača. Cene su po kutiji sa deset ampula od tri do šest hiljada dinara i to je maloprodajna cena leka, a opet kažem ono što jer dobro da naši pacijenti znaju je da za jedan isti lek vi možete imati tri situacije u praksi, a to je da vam ga propiše lekar i da ga ne plaćate uopšte, da platite jedan deo učešća ili da ga morate platiti u celosti“, objašnjava Sonja Stojiljković.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR