logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Severna Koreja poterala studente na njive

LONDON - Severna Koreja je zatvorila univerzitete na deset meseci i poslala studente na rad u fabrike, na polja i gradilišta u nastojanju da podstakne svoju privredu, piše britanski list Dejli telegraf.

Narodu je rečeno da je cilj da Severna Koreja postane "velika, prosperitetna i moćna nacija" 2012. godine, kada se obeležava 100-godišnjica rođenja osnivača države Kim Il-sunga.

Takođe, iduće godine u februaru Kim Džong-il, sadašnji "Dragi vođa" puni 70 godina i očekuje se da će predati vlast i, kako se nada, ekonomski jaču naciju svom sinu, Kim Džong-unu, piše list.

Prema izveštajima iz Južne Koreje, severnokorejska vlada naložila je svim univerzitetima u zemlji da prekinu nastavu na deset meseci, do aprila iduće godine. Izuzeti su samo studenti koji treba da diplomiraju narednih nekoliko meseci i strani studenti.

Studenti će raditi na gradilištima u velikim gradovima, a ima naznaka i da će biti angažovani na otklanjanju štete od nedavnog snažnog tajfuna koji je oštetio poljoprivredne oblasti, piše britanski list.

Analitičari u Japanu smatraju da ekonomski oporavak nije jedini razlog za ovu odluku severnokorejskih vlasti da rasture studente po celoj zemlji. Kao jedan razlog pominje se strah od mogućeg početka demonstracija na univerzitetima, po ugledu na narodne pobune u arapskom svetu.

Japanski analitičari kažu da su severnokorejske vlasti poslednjih nekoliko meseci od Kine nabavile opremu za suzbijanje demonstracija, uključujući suzavac i palice, i da je pojačano prisustvo policije na ključnim mestima u Pjongjangu.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/svet/glas-javnosti-01-07-2011/severna-koreja-poterala-studente-na-njive