logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Arheolozi pronašli peć iz 15.veka

JAGODINA - Arheolozi Zavičajnog muzeja u Jagodini otkrili su kod sela Miloševa peć za pečenje cigle i crepa iz 15. veka, za koju pretpostavljaju da je iz doba Turaka, izjavio je direktor muzeja Zoran Petrović. Peć duga šest, a široka dva metra, otkrivena je na lokalitetu "Đerane" na potezu Veliki Gorinjar.

- Na ovaj lokalitet su u svojim radovima, pišući o selu Miloševu, pažnju skrenuli etnolog muzeja Miodrag Aleksić, istoričar Istorijskog arthiva Dobrivoje Jovanović i pokojni arheolog muzeja Savo Vetnić. To nam je bio putokaz, ali i jedan seljak koji je oko 300 metar odavde orući njivu izorao predmete koji su ukazivali na postojanje ovako nečega - rekao je Petrović.

Petrović je dodao da je peć jedinstvena u Srbiji, ili ako su neke i nađene na drugim mestima malo ih je publikovano, a za Pomoravski okrug je to važan materjalni dokaz da je na tom prostoru u to vreme bilo naselja.

- Na peći se lepo vidi stari i novi dograđeni deo. Pored peći je nađeno i staklo pa pretpostavljamo da je u blizini bila i peć u kojoj se peklo staklo, čitava mala fabrika za izradu materijala od kojih su građeni manastiri u ovom kraju, ali i građevine oko Batočine - rekao je Petrović.

On je potsetio da je na ovom delu Jagodine živeo rudnički despot Pavle Bakić, koji je u Miloševu 1525-1526. godine, podigao manastir. Petrović je napomenuo da na ovom delu "verovatno ima još nekoliko ovakvih peći".

On se požalio na "ljude od crkve" što stručnjake muzeja nisu obavestili kada su pre "pet, šest godina na brzinu radili put za manastir Radošin, pa su bagerima uništili dobar deo srednjeg veka na ovim prostorima", i napomenuo da se pretpostavlja da na lokalitetu Velike livade i naselju Grabovnik kod Radošina, nalaze neiztraženi lokaliteti, prema turskim i austrougarskim zapisma, od velikog značaja za Srbiju.

- Na lokalitetu Miloševu radovi su pri kraju, a počeli su početkom juna. Ostalo je da se uradi snimanje za popunu tehničke dokumentacije za potrebe Zavoda za zaštitu spomenika i da se iskopina zaštiti. Muzej će od grada zatražiti da se ovo nalazište uvrsti u turističku ponudu tako što bi se ovde, uz ovu i još dve tri peći koji pretpostvaljamo da postoje, otkrili i napravili nekoliko kuća po uzoru na one iz srednjeg veka - istakao je Patrović.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-24-06-2011/arheolozi-pronasli-pec-iz-15-veka