logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Legija uložio prigovor na Limarevu optužnicu

BEOGRAD- Milorad Ulemek Legija podneo je preko advokata prigovor na optužnicu koju je protiv njega sudu zbog iznude iskaza tokom istrage za ubistvo policijskog generala Boška Buhe 2002, podneo Dragan Ilić zvani Limar, izjavila je portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Ilić je tom sudu krajem januara podneo optužnicu protiv Ulemeka i još dvojice osumnjičenih da su mu torturom iznudili iskaz, pošto je početkom godine Prvo osnovno tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja protiv njih.

Ilić, kome je zbog ubistva Buhe pred Specijalnim sudom u Beogradu suđeno kao pripadniku kriminalne grupe odbeglog Žeklja Maksimovića Make, iskoristio je svoje pravo i preuzeo krivično gonjenje u svojstvu "oštećeni kao tužilac".

Ilićevom optužnicom za torturu i iznudu iskaza tereti se, osim Ulemeka koji je bivši komadant Jedinice za specijalne operacije, nekadašnji zamenik načelnika Bezbednosno informativne agencije Milorad Bracanović i policijski inspektor Slobodan Pažin.

Ramićeva je dodala da je, osim Ulemekovog, podnet još jedan prigovor na optužnicu, o kojima će odlučivati krivično vanpretresno veće suda.

Ukoliko sud ne uvaži Ulemekov prigovor i prihvati optužnicu koju je podneo Ilić, optuženima će biti zakazano suđenje, a Ilić će se pojaviti u ulozi tužioca.

Tužilaštvo je u januaru ove godine odustalo od krivicnog gonjenja Ulemeka, Pažina i Bracanovića, a pre tri godine i protiv direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Obradovića, koji je takođe bio osumnjičen za to krivično delo.

Istragu protiv njih inicirao je 2005. godine Generalni inspektorat policije, nakon čega su uhapšeni Obradović i Bracanović.

Ulemek, Bracanović i Pažin sumnjiče se da su prekoračili službena ovlašćenja tako što su tokom operacije "Splav", odnosno istrage o ubistvu policijskog generala Boška Buhe, dozvolili primenu nedopuštenih načina i sredstava kako bi se iznudili iskazi od osumnjičenih - Maljkovića, Vladimira Jakšića i Ilića.

Za to su, kako je ranije bilo saopšteno, angažovali vođu "zemunskog klana" Dušana Spasojevića, Milorada Ulemeka i druge članove "zemunskog klana", kao i policijskog inspektora Slobodana Pažina .

Od osumnjičenih za iznudu iskaza samo je Ulemek priznao da je učestvovao u ispitivanju jednog od članova grupe i to baš Ilića, tako što ga je nekoliko puta udario lopatom "revoltiran zato sto je sve poricao".

Ulemek služi kaznu od 40 godina zatvora u Specijalnom zatvoru u Požarevcu, dok su Bracanović i Pažin slobodni.

Članovina "Makine grupe" suđeno je za ubistvo policijskog generala Boška Buhe i planiranje više atentata, ali su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi.

Bivši Vrhovni sud je ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje, koje ne može da počne bez glavnooptuženih - Maksimovića i Nikole Maljkovića koji su u bekstvu.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/hronika/glas-javnosti-17-06-2011/legija-ulozio-prigovor-na-limarevu-optuznicu