logo
- Glas javnosti (http://www.glas-javnosti.rs)

Danas je Svetski dan vetra

BEOGRAD - Svetski dan vetra, 15. jun, prvi put se obeležava i u Srbiji, regatom u Beogradu koju na Savi organizuje Srpsko udruženje za energiju vetra (SENJEA).

Regata će se održati u subotu, 18. juna, kod jedriličkog kluba Gemaks (Gemadž).

Svetski dan vetra obeležava se od 2009, a ove godine u više od 75 zemalja sveta, kako bi se na najbolji način istakle prednosti vetra kao energenta.

Srbija još nema nijedan megavat struje dobijen iz vetra i jedna je od tri države u Evropi koja nema nijedan vetrogenerator u elektroenergetskom sistemu.

Kako su ranije najavili u Srpskom udruženju za energiju vetra, prvi vetropark u Srbiji mogao bi da bude izgrađen za dve godine, a planirano je da prve vetrenjače, ukupne snage od oko 400 megavata, budu sagrađene u Inđiji, Kovinu, Plandištu i Vršcu, u koje će investitori uložiti oko 700 miliona evra.

Investitori okupljeni u toj asocijaciji tvrde da je vetar dobar resurs za proizvodnju struje u Srbiji, jer bi se na ovaj način godišnje proizvelo oko 2,5 milijardi kilovat-časova, što je oko 10 odsto sadašnje proizvodnje, te da su spremni da ulože oko 1,5 milijardi evra za izgradnju vetrogeneratora u Srbiji ukupne instalisane snage od 1.000 megavata.


Pročitajte više na:
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-15-06-2011/danas-je-svetski-dan-vetra