Glas Javnosti

Intervju joj bio perfektan, ali jedna stvar je sprečila za posao

Život
Autor: Glas javnosti

Mreže su eksplodirale zbog ovoga

Nije lako tražiti posao i odlaziti na sve razgovore i intervjue. A još je teže kada znate da vas za svega nekoliko sekundi procene, te da maltene odmah znaju da li će vas uzeti u obzir ili ne.

Melisa Viver (30) iz Njujorka, otkrila je na TikToku da se prijavila za ulogu potpredsednice za ljudske resurse u jednoj tehnološkoj kompaniji, ali kaže da je odbijena nakon što je regruter smatrao da "nije uložila dovoljno truda" u svoj izgled.

Video je izazvao ogorčenje ljudi na mreži, od kojih su mnogi primetili da je njeno iskustvo jasan dokaz da je „privilegija lepote stvarna“.

Neki su je čak pozvali da tuži neimenovanu kompaniju, međutim gospođa Viver je u naknadnom video snimku primetila da, iako je u SAD nezakonito diskriminisati na osnovu starosti, rase, pola, vere ili seksualnosti, poslodavci mogu napraviti odluka na osnovu izgleda.

U snimku koji je do sada prikupio preko 700.000 pregleda, ona je ispričala:

„Zar nešminkanje žene na intervjue za posao ili na posao čini da izgleda kao da ne ulažu toliko truda ili pažnje u svoj posao? "

Potom je nastavila da objašnjava da je ona bila još više zapanjena odlukom jer joj je rečeno da je njeno „iskustvo tačno ono što su tražili“, da je imala pravi nivo iskustva i da su njeni lični ciljevi usklađeni sa ciljevima kompanije.

Nakon što je otpuštena sa svog poslednjeg posla u decembru, gospođa Viver je bila oduševljena što je dobila ovaj intervju tri meseca kasnije i rekla da je prošao „tako dobro“.

„Na svako pitanje imala sam odličan odgovor“, objasnila je.


„Radila sam u regrutaciji. Znam kako da intervjuišem," dodala je.

Međutim, nakon što je bila „izneverena“ i „veoma zbunjena“ jer nije stigla do sledeće faze, zatražila je povratnu informaciju.

S obzirom na to da je izgled naveden kao razlog njenog odbijanja, procesom eliminacije zaključila je da je to značilo da je trebalo da nosi šminku.

Imala sam frizuru, fino sam se obukla, stavila minđuše, ali nisam imala šminku, otkrila je.

Ne nosim mnogo šminke, da ne budem čudna, jednostavno ne nosim.

Takođe je otkrila da nošenje šminke iritira njene oči i kožu, pa je izbegava ako je moguće.

Oni koji su odgovarali na viralni TikTok izrazili su nevericu u ishod, a neki su čak podelili slične priče.

Jedan je pitao: "Je li to legalno?!"

Drugi su izjavili: „To, iskreno, liči na diskriminaciju. Ne zapošljavaju vas na osnovu vašeg izgleda..."

"Treba li da bude važno? Ne. Da li je važno? Nažalost, da..."

"Nije razumno. Da li se muškarcima ne daje posao zato što se ne šminkaju?"

„Apsolutno je smešno da se od nas očekuje da bukvalno bojimo lica da bismo se smatrali „složenim“ ili „profesionalnim“...

„Divno je što vam je to rekla u mejlu – ovo nikada ne bi bilo rečeno muškarcu..."

I drugi su podelili svoja čudna iskustva

Viver je zapravo bila prilično odmerena u svom odgovoru, pitajući se da li je to što je odbijena zbog toga što nije bila našminkana slično kao čovek koji nije dobio posao jer mu je brada bila neuredna ili je imao tetovažu na licu.

Međutim, jedna žena je podelila svoje iskustvo kao potpredsednica rekavši: „Nisam se šminkala pet-šest godina. Nije dobar razlog da ne dobijete posao."

Drugi je rekao: „I ranije mi se desilo nešto slično. Imao sam sigurno četiri intervjua na jednom mestu i rekli su da me nisu izabrali zbog mog izbora odeće. Osećao sam se kao da sam samo gubio vreme...

„Na koledžu sam radila kao recepcionerka i moj šef mi je pričao o tome da moram više vremena da posvetim svom izgledu jer sam ja prva osoba koju klijenti vide. Bila je to pedijatrijska klinika…"

„Rečeno mi je skoro potpuno isto pre nekoliko godina, osim što su rekli „nisam dovoljno uglađena“. Ispostavilo se da je to moja kovrdžava kosa. Bila je previše divlja. Ludilo."


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR